Smartphones beleven identiteitscrisis: nieuwe AI-gadgets vormen stevige concurrentie

Humane Ai Pin
Humane Ai Pin © Humane
Thomas Smolders medewerker Trends

Zowel Samsung als Google presenteerde de voorbije weken smartphones die tjokvol artificiële intelligentie (AI) zitten. In de strijd met slimme gadgets als de Ai Pin van Humane en de Rabbit R1 zijn smartphones op zoek naar hun bestaansrecht.

Deze zomer is het dertig jaar geleden dat IBM de Simon Personal Computer op de markt bracht, een toestel van een halve kilo dat als de eerste smartphone geldt. Drie decennia later kunnen we ons geen leven zonder smartphone meer inbeelden en de producenten doen er alles aan om relevant te blijven.

Google en Samsung zetten met hun nieuwe Pixel- en Galaxy-smartphones zwaar in op AI. Denk aan technologie die telefoongesprekken automatisch vertaalt, of algoritmes die op basis van audio een meetingverslag kunnen uitschrijven.

Smartphonemarkt staat stil

Die nieuwe snufjes komen er ook omdat de smartphonemarkt stilstaat en de producenten zich willen onderscheiden. Terwijl het aantal verkochte toestellen tussen 2007 en 2014 vertienvoudigde, is de verkoop al jaren op zijn retour. In 2018 werden 1,56 miljard smartphones verkocht, in 2023 waren dat er nog 1,17 miljard.

Doordat toestellen langer meegaan en innovatie steeds meer stapsgewijs gebeurt, boomt de markt van tweedehands smartphones. Enkel Apple, dat een trouw publiek heeft, slaagde er vorig jaar in als enige in de top-drie te groeien. Voor het eerst stootte het bedrijf zo Samsung van de troon, dat al sinds 2011 de marktleider was. Die titel wil Samsung dus terugwinnen met on-device AI.

Opvolger

Misschien nog belangrijker is de opkomst van toestellen die zich opwerpen als ‘de opvolger van de smartphone’. Het bekendste voorbeeld komt uit de koker van Humane, een start-up van de voormalige Apple-werknemers Imran Chaudhri en Bethany Bongiorno. Het bedrijf haalde meer dan 200 miljoen dollar op. Eind 2023 presenteerde het zijn Ai Pin, een klein apparaatje dat aan je kledij hangt en werkt met spraakherkenning. Je vraagt hardop wat je wil weten, waarna je het antwoord ingefluisterd krijgt. Een scherm heeft het toestel niet, maar via een projector kan je ook berichten op je hand tevoorschijn toveren.

Op de Amerikaanse elektronicabeurs CES 2024 stal de Rabbit R1 dan weer de show. Ook dat gadget werkt voornamelijk met spraakherkenning. Je kunt er bijvoorbeeld een taxi mee boeken, of muziek opzetten. Binnen de eerste 50 uur na de aankondiging was de voorraad van 10.000 exemplaren uitverkocht.

Als antwoord op dat soort toestellen zetten Samsung en co volop in op hun onderscheidende factor, beelden. De camera’s van de nieuwe Galaxy-toestellen worden van een stevige scheut AI voorzien om zelfs in de moeilijkste omstandigheden foto’s te maken en te bewerken. Met generatieve AI kunnen gebruikers in enkele klikken voorwerpen of personen op hun foto’s verwijderen, verplaatsen of vervangen.

Partner Content