Paul Bulcke (Nestlé): one company superman

Paul Bulcke © /

Een Vlaming staat aan het hoofd van de grootste voedingsgroep in de wereld. Paul Bulcke leidt het Zwitserse Nestlé. Goed voor 110 miljard Zwitserse frank omzet en 281.000 werknemers in 2010.

Al een kwart eeuw werkt Paul Bulcke bij Nestlé. Sinds 2008 als CEO. Met succes, want de beurskoers bereikte een hoogtepunt in 2010. De voorzitter van de raad van bestuur Peter Brabeck-Letmathe prijst de West-Vlaming als “een geboren manager”. En dat heeft voor Paul Bulcke alles te maken met mensen aanvoelen.

Veel werknemers zijn al heel lang bij Nestlé. “Alle mensen moeten met enthousiasme en verantwoordelijkheidszin in dezelfde richting stappen. Onze organisatie draait veel meer op vertrouwen dan op controle”. Rechtstreeks contact met de werkvloer is dus heel belangrijk. Die vloer doet ertoe. Paul Bulcke reist de helft van de tijd.
Zijn balans mag na drie jaar gezien worden. De West-Vlaming is de grote baas achter miljardenomzetmerken zoals Nespresso, Kitkat, Nescafé, Purina, Herta. En tegelijk waarschuwt Paul Bulcke West-Europa voor de grote uitdagingen rond de schuldencrisis. De westerse samenleving leeft al jaren boven haar stand. De bevolking veroudert. Dat moet gefinancierd worden. “We moeten door ietwat zwartere tijden willen we denken aan onze toekomst en aan die van onze kinderen. Meer krijgen door minder te werken, dat kan niet blijven duren”.

Wolfgang Riepl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content