‘One Day Interim’ was campagne ABVV

Herwig Muyldermans, Federgon. © Belga

Het nieuwe interimkantoor ‘One Day Interim’ was een campagne tegen dagcontracten van de socialistische vakbond ABVV. ‘De actie past in ons modernere imago en schaadt onze geloofwaardigheid niet’, aldus de vakbond. Toch is werkgeversfederatie van de uitzendsector, Federgon, niet opgezet met de actie. ‘Het ludieke ver voorbij’, klinkt het daar.

De socialistische vakbond ABVV heeft de pers maandag urenlang belazerd met nieuws over de oprichting van een interimkantoor dat enkel dagcontracten aanbiedt. “One Day Interim” was fictief en journalisten die dat in de gaten kregen, werden aan het lijntje gehouden.

‘Mediageniek evenement’

Pas om 15u gaf ABVV tijdens een persconferentie in het fictieve interimkantoor toe achter het initiatief te zitten. In de voormiddag had de bond overigens al zelf een ontzette reactie gestuurd op het “nieuws”. Er waren aanwijzingen dat het om een campagne van de bond ging, maar de vakbond stuurde journalisten met vragen wandelen.

Dominique Meyfroot, federaal secretaris van ABVV Interim, legde op de persconferentie uit dat ABVV elk jaar actie voert rond uitzendkrachten. “Maar dit keer kozen we voor een mediageniek evenement. ’s Morgens aan een station tonnen papier uitdelen kan ook, maar daar komen weinig uitzendkrachten en we moesten meegaan in het moderner imago waarmee we als vakbond actie willen voeren. Dit oogt frisser en vernieuwender.”

‘Actie schaadt geloofwaardigheid niet’

De actie schaadt de geloofwaardigheid van de bond niet, vindt Meyfroot. “We gaan dit niet elke dag doen. Hoewel we eigenlijk van plan waren om de commotie nog wat te laten uitdeinen.” De persconferentie ging aanvankelijk pas donderdag plaatsvinden.

Volgens Meyfroot is de actie geslaagd. Tientallen werknemers en ook een aantal werkgevers hebben zich kenbaar gemaakt op de website. “We gaan geen werkgevers aan de schandpaal nagelen. Maar stel dat dit geen fictie was geweest … Heel wat mensen die meegaan met het verhaal, stellen zich de vraag niet of dit er niet over is.”

6,6 miljoen dagcontracten per jaar

Woordvoerder Frank Jacobs verontschuldigde zich voor de “wrevel” die de actie bij sommigen heeft opgewekt. “De wrevel bij ons is echter nog veel groter en duurt al langer. We hebben het hier over 6,6 miljoen dagcontracten per jaar. We voelden ons verplicht om actie te voeren.”

ABVV wil de dagcontracten afgeschaft zien. “Als een dagcontract altijd het achterpoortje blijft om rechten van uitzendkrachten te ontnemen, dan willen wij dat poortje dicht”, zegt Meyfroot. “Maar we beseffen dat er nog heel wat werk is. Wij gaan ons positioneren als een sociale partner die het systeem aan banden probeert te leggen.” Vaste contracten moeten voor ABVV de regel zijn, en tijdelijke de uitzondering.

‘Bewijst sociaal overleg geen dienst’

Maar de werkgeversfederatie van de uitzendsector, Federgon, is niet opgezet met de actie van ABVV. “Onbegrijpelijk en het ludieke ver voorbij”, reageert Herwig Muyldermans van Federgon.

“Met deze actie bewijst de vakbond het sociaal overleg hoegenaamd geen dienst. Dat het ABVV een campagne opzet tegen een maatregel, amper één jaar nadat ze deze maatregel zelf met de andere sociale partners heeft onderhandeld, tart elke verbeelding. Er is zelfs nooit enige evaluatie of klacht geweest. Dit doet vragen rijzen over de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van het ABVV als gesprekspartner.”

Muyldermans verwijst daarmee naar een collectieve arbeidsovereenkomst die in september 2013 van kracht ging en die een procedure invoerde om binnen bedrijven over opeenvolgende dagcontracten te praten. Als de discussie op bedrijfsniveau niet uitgeklaard wordt, kan het uiteindelijk tot een rechtszaak komen.

“Het was een goede maatregel. Er zijn bedrijven die iets te veel gebruikmaken van dagcontracten, terwijl dat enkel mag als de noodzaak bewezen is”, zegt Muyldermans, die nog opmerkt dat er nooit klachten geweest zijn in het paritair comité.(Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content