Nieuw fonds imec.istart future fund haalt 25 miljoen euro op

Sven De Cleyn, directeur imec.istart, met Ruth Janssens en Kris Vandenberk, fondsbeheerders imec.istart future fund
Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

Het onderzoekscentrum imec lanceert met imec.istart future fund een nieuw durfkapitaalfonds om start-ups in digitale technologie in een vroeg stadium te ondersteunen. Het onafhankelijke fonds wordt geleid door Ruth Janssens en Kris Vandenberk. In de eerste fase werd 25 miljoen euro opgehaald, maar de bedoeling is dat het fonds groeit tot 50 miljoen.

Bij de partijen die de 25 miljoen euro voor het fonds inbrachten, vinden we institutionele fondsen als PMV, Finance & Invest Brussels en Noshaq. Uit de privé tekenden de bank ING België, de denkgroep Centrum voor Ondersteuning van Digitale Innovatie (COI), imec zelf, het family office van de familie Clarebout (van het diepvriesaardappelbedrijf Clarebout) en enkele businessangels in. Ook enkele geslaagde techondernemers, die alumni zijn van de accelerator imec.istart, doen mee, zoals Ewout Meyns en Mattias Putman (ex-PieSync).

Het fonds kreeg vorm toen enkele mensen de koppen bij elkaar staken over de vraag waar de kapitaalmarkt voor jonge techbedrijven nood aan heeft. Toen bleek dat Sven De Cleyn, de directeur van de aan imec verbonden accelerator imec.istart, op dezelfde lijn zat als Ruth Janssens en Kris Vandenberk. Het drietal besloot een gesloten fonds op tien jaar op te richten, dat onafhankelijk wordt beheerd door Ruth Janssens en Kris Vandenberk. Zij staan dus niet op de loonlijst van imec, en beslissen autonoom in welke bedrijven ze investeren.

Marktsituatie

“Sven, Kris en en ik zagen dezelfde kloof in de markt: er is te weinig aanbod voor start-ups die in een vroeg stadium geld willen ophalen”, zegt Ruth Janssens, fondsbeheerder van imec.istart future fund. “De portfoliobedrijven van imec.istart bevinden zich bijvoorbeeld in die situatie, wanneer ze op zoek gaan naar vervolgfinanciering. De bestaande fondsen schoven op naar financiering in een later stadium, terwijl het door de huidige marktsituatie (onder meer door de hoge inflatie en de dure energie door de oorlog, nvdr) moeilijke tijden zijn voor techbedrijven om geld op te halen.”

Ruth Janssens heeft een achtergrond als ondernemer, terwijl Kris Vandenberk ervaring heeft als investeerder. Wanneer er in een tweede fase extra kapitaal wordt opgehaald, kan het team worden uitgebreid met een derde fondsbeheerder.

‘Er is te weinig aanbod voor start-ups die in een vroeg stadium geld willen ophalen’

Ruth Janssens

Fondsbeheerder imec.istart future fund

Het imec.istart future fund wordt een gesloten fonds met een investeringsperiode van vijf jaar, dat bedragen van een half tot één miljoen euro wil investeren. Het is de bedoeling dat de twee fondsbeheerders vooral kijken naar beloftevolle start-ups uit de imec.istart-programma’s in België, Nederland en Italië. “Onze strategie is daarbij bijna uitsluitend te kiezen voor co-investeringen met andere fondsen”, zegt Ruth Janssens.

Het nieuwe fonds is nu bezig met de eerste investering, zegt Janssens: “We willen zes à zeven investeringen per jaar doen. We gaan voor een divers portfolio. Imec.istart heeft veel healthtechbedijven, maar we zullen ons daar zeker niet toe beperken. We willen breed gaan in de leeftijd van het bedrijf, de sector of het soort technologie.” Er is ook ruimte voor één investering per jaar in een bedrijf dat niet uit de stal van imec.istart komt. “We willen een hoogrendementsfonds zijn en dan kunnen we het ons niet permitteren om bepaalde opportuniteiten links te laten liggen”, verklaart de Limburgse.

Diversiteit

Het is opvallend dat er met dit nieuwe fonds voor de tweede keer in een paar maanden een fonds bij komt met een vrouwelijke fondsbeheerder. Nog maar enkele maanden geleden werd Leen Segers de CEO van ForsVC. Andere vrouwelijke managing partners van fondsen zijn Katleen Vandersmissen van Heran Partners en Katrin Geyskens van Capricorn Partners. Het aantal vrouwen in die functie verzinkt evenwel in het niets in vergelijking met het aantal mannen. Het is één van de redenen waarom er een diversiteitsprobleem is in de techwereld en waarom verhoudingsgewijs veel minder vrouwelijke techondernemers geld ophalen dan mannen.

“Er zouden veel meer vrouwelijke durfkapitalisten moeten komen”, zegt Ruth Janssens. “Op de events waar ik naartoe ga, is er vaak geen enkele andere vrouw. In de investeringswereld is het nog veel slechter gesteld met de diversiteit dan bij ondernemers. In ons fonds willen we daar zeker op letten, omdat we een artikel 8-fonds worden, dat strenge regels volgt op het vlak van ESG (duurzame criteria voor milieu, sociale kwesties en het bestuur, nvdr).”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content