‘Mr. Euro’ wordt Grieks minister van Financiën

© reuters

Ioannis Stournaras wordt de nieuwe Griekse minister van Financiën. Stournaras maakte deel uit van het team van onderhandelaars dat Griekenland in de eurozone heeft geloodst.

Tot vandaag bleef er een vacature open voor de job van Grieks minister van Financiën. Premier Antonis Samaras had wel al een kandidaat in gedachten: voorzitter Vasilis Rapanos van de Griekse Nationale Bank. Rapanos bedankte evenwel voor de eer nadat hij afgelopen vrijdag dodelijk vermoeid opgenomen werd in het ziekenhuis.

Niet Rapanos maar Ioannis Stournaras wordt de minister die de Griekse financiën mag beheren. De 55-jarige Stournaras, professor Economie aan de universiteit van Athene, was eerder medewerker van de Griekse centrale bank en bestuurslid van de Griekse handelsbank Commercial Bank. Hij maakte ook deel uit van de interimregering tussen 6 mei en 20 juni.

Stournaras nam eind jaren negentig van vorige eeuw deel aan de onderhandelingen die ertoe hebben geleid dat Griekenland lid werd van de eurozone. Dat gebeurde in januari 2001.

“Stournaras is een ernstige en alom gerespecteerde persoon die de markten tot wat meer vertrouwen in Griekenland kan inspireren. Maar hij komt in een slechte regering terecht , waar spilzieke politici sleutelposities bekleden”, aldus politiek analist John Loulis in een interview met het persagentschap Reuters. Volgens Loulis is Stournaras in het hol van de leeuw terechtgekomen waar hij een harde strijd zal voeren, maar waar hij enkel kan overleven als de premier hem ten volle ondersteunt.(Reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content