Minister-president Kris Peeters breekt missie af voor Europese raad over Opel

© Belga

Vlaams minister-president Kris Peeters keert vervroegd terug van zijn economische missie in de Amerikaanse staat Californië. Hij vertrekt woensdagmiddag (plaatselijke tijd) uit Los Angeles om vrijdag in Brussel de Raad van Europese Industrieministers te kunnen bijwonen, waar het dossier Opel hoog op de agenda staat.

De Europese raad was al lang gepland, maar er was afgesproken dat de Waalse minister van Economie Jean-Claude Marcourt België zou vertegenwoordigen, samen met federaal minister van Economie Vincent Van Quickenborne. Omdat het voor Vlaanderen erg belangrijke dossier GM hoger op de agenda terechtgekomen is dan verwacht, wil Peeters nu toch zelf de vergadering bijwonen.

“Marcourt heeft laten weten dat hij ons het woord wil laten voeren over de herstructurering van de automobielindustrie. Het is voor ons erg belangrijk dat wij daar aanwezig zijn, omdat wij op het Europese niveau opnieuw heel duidelijk ons standpunt over het GM-dossier willen meegeven. Wij willen weten waar het op staat en wat er nu gaat gebeuren”, sprak Peeters voor de poorten van Paramount Pictures in Hollywood, waar een rondleiding gepland stond.

“Blijven streven voor behoud Opelvestiging” Het is de eerste Industrieraad onder leiding van de nieuwe Europese commissaris voor Industrie Antonio Tajani. Peeters wil hem “rechtstreeks informeren” over Opel en de rol die Europa in het dossier kan spelen. Hij benadrukte dat Vlaanderen blijft streven voor het behoud van de Opelvestiging in Antwerpen. “Ik wil aangeven hoe Europa dit dossier moet opvolgen en aanpakken.”

De Vlaamse regering had eerder al contact met Europees Commissievoozitter Jose Manuel Barroso over het dossier. Vlaanderen wil dat Europa zich onder meer buigt over de staatssteun die sommige lidstaten voorzien hebben om de vestigingen van Opel bij hen te houden.

Normaal nog ontmoeting met Gouverneur Schwarzenegger

Normaal zou Peeters nog tot vrijdagmiddag in LA verblijven, samen met Vlaams viceminister-president Ingrid Lieten. Er stonden onder meer nog ontmoetingen gepland met de gouverneur van Californië Arnold Schwarzenegger en met de viceburgemeester van Los Angeles. Viceminister-president Ingrid Lieten blijft wel tot vrijdag in de Verenigde Staten en zal op die ontmoetingen Vlaanderen vertegenwoordigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content