Minder nieuwe jobs in VS dan verwacht

© belga

Het recente banenrapport uit de VS brengt minder nieuwe banen dan verwacht.

Na drie bemoedigende maanden begint de jobmotor in de VS alweer te sputteren. In maart kwamen er namelijk slechts 120.000 nieuwe banen bij tegenover een analistenverwachting van 205.000. Het cijfer van februari werd opwaarts bijgesteld tot 240.000 nieuwe banen.

Ondanks de beperkte toename van het aantal nieuwe banen daalt de werkloosheidsgraad van 8,3 naar 8,2 procent, het laagste peil sinds januari 2009. De afname van de werkloosheidsgraad heeft te maken met een grotere uitstroom van beschikbare werklozen uit het arbeidscircuit.

Minder nieuwe banen brengen ook lagere consumentenuitgaven mee. Een afknapper, want consumentenbestedingen vertegenwoordigen 70 procent van het bbp van de grootste economie ter wereld.

Ben Bernanke, voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank (Fed), gaf eerder al te kennen dat de banengroei mogelijk zou kunnen beginnen stokken door een aangekondigde groeivertraging in de VS. De Fed-baas zal dus geen reden zien om het soepele monetair beleid af te bouwen. Bernanke heeft overigens al herhaaldelijk benadrukt dat het nulrentebeleid tot diep in 2014 wordt voortgezet.

Een teleurstellende banengroei betekent ook slecht nieuws voor de huidige president Obama, die de laatste maanden op zijn weg naar een mogelijke herverkiezing mooie cijfers kon voorleggen. Werkgelegenheid blijft immers veruit het belangrijkste thema in de strijd om het Witte Huis. In vergelijking met de zomer van 2011 is Obama er niettemin in geslaagd ruim 1 procentpunt van de werkloosheidsgraad weg te werken.(BO/Bloomberg)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content