Kwart van Spanjaarden zit zonder werk, rente dicht bij 6 procent

© reuters

Het Europese zorgenkind Spanje torst een werkloosheidsgraad van 24,44 procent.

Spanje telt intussen 5.639.500 werklozen, wat overeenstemt met een werkloosheidsgraad van 24,44 procent. Sinds het nationale bureau voor de statistiek (Ine) de officiële statistieken in 1996 opstartte, werd een werkloosheidsgraad van die omvang nooit eerder bereikt.

Analisten gepolst door Bloomberg hielden rekening met 23,8 procent werklozen. Eind 2011 klokte de werkloosheidsgraad nog af op 22,85 procent.

Spanje zit duidelijk en diep in de problemen wanneer vrijdag ook nog eens de rente de kritieke grens van 6 procent nadert. De rente op staatsobligaties met een termijn van tien jaar stijgt vrijdagmorgen tot boven de 5,9 procent. Dat is een gevolg van de ratingverlaging die het Zuid-Europese land door de Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) kreeg aangesmeerd.

Een rente van 7 procent maakt het een land zo goed als onmogelijk om zich via de financiële markten te financieren, waardoor het bankroet wenkt.

De regering-Rajoy staat voor de loodzware opdracht om enerzijds het begrotingstekort terug te dringen tot 5,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp), en anderzijds de economische motor op toerental te krijgen. Er moet dus zowel geïnvesteerd als bezuinigd worden. De Spaanse bevolking kreeg al een extra besparingspakket van 27 miljard euro opgelegd. Voor het volledige jaar 2012 wordt een terugval van het bbp met 1,7 procent verwacht.
(BO/Bloomberg)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content