Karel De Gucht in de running voor bestuurszitje bij Belgacom

© Belga

Karel De Gucht (Open Vld) heeft aan de Europese Commissie toestemming gevraagd, en die ook gekregen, om bestuurder te worden bij Belgacom.

Dat blijkt uit de notulen van de commissievergadering van 18 maart. Het kabinet van Telecomminister Alexander De Croo (Open Vld) wil niet bevestigen dat De Gucht de vacante zetel van Theo Dilissen effectief zal overnemen.

Het mandaat van Dilissen liep eind februari af. Omdat hij tot eind oktober Europees Commissaris voor Handel was, moet De Gucht van de Europese Commissie groen licht krijgen voor bepaalde activiteiten die hij na zijn termijn wil uitoefenen. Uit de openbare notulen blijkt dat de Open Vld’er onder meer te kennen heeft gegeven dat hij van plan is om professor Europees Recht en voorzitter van het Institute of European Studies te worden aan de VUB, maar ook om te zetelen in de raden van bestuur van Belgacom en vermogensbeheerder Merit Capital.

Bij Open Vld en op het kabinet-De Croo wil niemand bevestigen dat de benoeming van De Gucht bij Belgacom nakend is. “De regering heeft hierover nog geen beslissing genomen”, luidt het zonder verdere commentaar of uitleg over de aanmelding bij de Commissie.

Ook bij Belgacom bwordt bevestigd noch ontkend. Dat wil echter niet zeggen dat De Gucht geen bestuurder zal worden.

Onlangs nog werd Viviane Reding, de vorige Luxemburgse eurocommissaris, voorgedragen als bestuurder bij Agfa-Gevaert. Haar kandidatuur was drie maanden daarvoor goedgekeurd door de Commissie.

Belgacom is voor ruim de helft in handen van de Belgische staat. De helft van de veertienkoppige raad van bestuur wordt dan ook benoemd door de regering. Dat is onder meer het geval voor voorzitter Stefaan De Clerck (CD&V).

Voorts zetelen nog Martine Durez, Dominique Leroy (als CEO), Laurent Levaux, Isabelle Santens, Paul Van de Perre en Theo Dilissen voor de staat. Het mandaat van Dilissen liep af op 28 februari, maar op de aandeelhoudersvergadering van afgelopen woensdag werd gezegd dat hij blijft zitten tot er een opvolger is aangeduid. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content