Karel De Boeck wordt tijdelijk voorzitter van Dexia

© belga

CEO Pierre Mariani en voorzitter Jean-Luc Dehaene hebben bij de raad van bestuur van Dexia hun ontslag aangeboden. Karel De Boeck wordt tijdelijk voorzitter van de restbank, maar nog geen CEO.

De raad van bestuur van de restbank heeft het ontslag van CEO Mariani en voorzitter Dehaene woensdag aanvaard.

Dat betekent dat het mandaat van Dehaene afloopt op 1 juli 2012. Aan CEO Mariani werd gevraagd nog even op post te blijven tot het moment van de goedkeuring van de rekeningen van het eerste halfjaar van 2012. Mariani wordt ook verzocht het voorzitterschap waar te nemen van de Turkse dochter DenizBank en Dexia Asset Management (DAM) tot de verkoopsovereenkomsten voor beide zijn afgerond.

Karel De Boeck wordt voorlopig enkel voorzitter ad interim van de raad van bestuur. Het zou uiteindelijk de bedoeling zijn dat De Boeck de nieuwe gedelegeerd bestuurder (CEO) van Dexia wordt.

Bernard Herman (°1956) werd tot nieuwe bestuurder benoemd ter vervanging van Jean-Luc Dehaene. Herman is een Belg die tussen 1991 en 2007 al werkzaam was bij Dexia.

Dexia meldt woensdag ook dat de onderhandelingen over de verkoop van Dexia Asset Management in een eindfase zitten en dat er nog drie kandidaat-kopers – ‘internationale investeerders’ – in de running zijn.

Dexia heeft in negen maanden tijd zes verkoopoperaties geleid, Dexia Asset Management niet meegerekend. De zes operaties stemmen overeen met een bedrag van 8,7 miljard euro en hebben volgens Dexia een geschatte impact van meer dan 280 miljard euro op de geconsolideerde balans van de groep.

Ten slotte heeft de raad van bestuur beslist om de bestuursorganen van Dexia aan te passen aan de ‘nieuwe perimeter van de groep’. Daarvoor wordt een directiecomité opgericht dat bestaat uit een voorzitter, een financieel directeur en een directeur risico’s. De nieuwe organisatie wordt ingeluid op 1 juli 2012. (PC/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content