Jean Vandemoortele: Optimist en federalist, geen seperatist

© Trends

Jean Vandemoortele, de CEO van voedingsgroep Vandemoortele, zegt van nature een optimist te zijn. Dat blijkt ook uit zijn visie op het verloop van de crisis in een gesprek met het weekblad Trends.

“De bodem is bereikt, dat is duidelijk”, denkt Vandemoortele. “Het is allemaal nog fragiel, maar we zijn al aan het herstellen. Door de bankencrisis zitten de overheden wel met veel schulden opgezadeld. Dat drukt nu eenmaal op de consumptie. We staan in Europa dus voor een langere periode van trage groei.”

Toch wil Groep Vandemoortele Europa behouden als haar kernmarkt, zowel voor haar voedingsvettendivisie als voor haar industriële diepgevroren bakkerijactiviteiten. “De Europese bakkerijmarkt in haar totaal groeit niet, het diepvriesgedeelte ervan wel”, verklaart Vandemoortele aan het weekblad Trends. “De bakkerijmarkt zit ook duidelijk minder ver in de levenscyclus dan de vettenmarkt. Ik denk dat vier tot vijf procent groei de komende jaren toch opnieuw mogelijk moet zijn.”

Over de politieke situatie in België is Vandemoortele minder positief gestemd. “Ik hou van mijn land, maar het heeft duidelijk nood aan hervormingen. Onze concurrentiekracht is zeer zwak. Jaar na jaar verliezen we daardoor marktaandeel. We moeten dus dringend iets doen aan de organisatie van de staat, aan het model van bestuur in België. Ik denk dat het bestuur wel best in een Belgische context blijft. Ik ben federalist, geen seperatist”, aldus Vandemoortele.

De topman vindt dat er ook meer contacten moeten komen tussen politici en bedrijfsleiders. “De politieke wereld en de bedrijfswereld zijn nog te ver van elkaar verwijderd. Ze begrijpen elkaar daardoor niet goed genoeg. Ik heb het gevoel dat ondernemen daarom in België nog altijd wordt miskend.”

Sj.S.

Lees het volledige interview met Jean Vandemoortele in Trends van 24 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content