Jean-Christophe Tellier volgt Roch Doliveux op bij UCB

© belga
Bert Lauwers
Bert Lauwers redacteur bij Trends

De Fransman Roch Doliveux wordt begin 2015 als CEO van het beursgenoteerde UCB opgevolgd door zijn landgenoot Jean-Christophe Tellier. Doliveux, die tien jaar CEO van UCB is geweest, zwaait af met grote onderscheiding.

Roch Doliveux werd in 2003 ingelijfd door UCB, om er Georges Jacobs begin 2005 op te volgen als CEO. Dat was geen cadeau, want UCB had toen het imago dat het een one-trick pony was, door de dominantie van het antiallergiemiddel Zyrtec en later het epilepsiegeneesmiddel Keppra op de verkoop en de winst. De markt vreesde dat de volgende generatie geneesmiddelen nooit het gat in de omzet en de winst zouden vullen, dat het wegvallen van de octrooibescherming van Zyrtec en Keppra zou slaan.

Maar meteen na zijn komst deed Doliveux een swot-analyse van zijn nieuwe werkgever. Het leidde mee tot een grondige strategische heroriëntering van het Anderlechtse bedrijf, dat door de holding Tubize wordt gecontroleerd, en tot twee sterke miljardenovernames. UCB kocht eerst het Britse biotechbedrijf Celltech en later het Duitse Schwarz Pharma. Via Celltech haalde UCB het reumamedicijn Cimzia in huis, en Schwarz bracht Vimpat (epilepsie) en Neupro (ziekte van Parkinson) voort. Hoewel de twijfels over de gevolgde strategie lang bleven hangen, zorgt dat trio producten voor sterke cijfers en hoogdagen op de beurs.

Doliveux, een dierenarts van opleiding, deed UCB ook resoluut kiezen voor geneesmiddelen tegen ernstige ziekten – lees: meer zeldzame ziekten waarin minder concurrenten actief zijn. UCB trok zich terug uit de markt van de zogenoemde huisartsengeneesmiddelen, om te focussen op medicijnen die worden voorgeschreven door specialisten. Het speelveld van de UCB-laboratoria is vooral het centrale zenuwstelsel en ontstekingsziekten. Bovendien heeft UCB onder Doliveux ook honderden nieuwe partnerschappen gelanceerd met bedrijven en academische instellingen.

De 57-jarige Doliveux mag dan wel de architect van het UCB new look zijn, toch is zijn pad lang niet altijd over rozen gegaan. UCB werd meermaals geconfronteerd met een teleurstellend uitstel van de marktautorisatie voor het ene of andere nieuwe sterproduct. In 2008 volgde een herstructurerings- en besparingsprogramma dat 2400 banen koste, waarvan ruim 550 in België.

Drie jaar geleden leek het ergste leed geleden en kondigde Doliveux aan dat de zeven vette jaren eraan kwamen. Het leidde allicht tot zijn beslissing om begin volgend jaar op elegante wijze de fakkel door te geven. De volgende generatie nieuwe producten zal tussen de tweede helft van dit jaar en 2016 cruciale mijlpalen in de laatste fasen van ontwikkeling bereiken. Het is aan zijn opvolger Tellier om die producten te lanceren.

Doliveux, een van de best betaalde CEO’s in ons land, kan vanaf dan veel meer tijd vrijmaken voor zijn activiteiten naast UCB. Zo investeerde hij al een handvol jaren geleden in een fonds dat zelfstandig ondernemerschap in de gezondheids- en welzijnssector moet stimuleren. Het fonds wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Doliveux is ook al sinds 2012 voorzitter van het Innovative Medicines Initiative (IMI), een publiek-private partnerschap tussen de Europese Unie en de Europese farmafederatie Efpia. Van die laatste is hij trouwens vicevoorzitter. Doliveux is tevens bestuurder bij het Amerikaanse concern Stryker, een van ‘s werelds grootste producenten van medisch materiaal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content