“In bedrijven kun je makkelijker moeilijke zaken oplossen” (Luc Van den Bossche)

Luc Van den Bossche is tegenwoordig voltijds bestuurder van vennootschappen. De voormalige socialistische minister voelt zich als een vis in het water in het zakenleven. “Ik was altijd al meer manager dan politicus”.

In een interview met Trends spreekt Van den Bossche honderduit over zijn tweede carrière in het bedrijfsleven, over zijn rol als bestuursvoorzitter bij Optima Financial Planners en Brussels Airport Company, en over de verschillen met de politiek.

Zo vindt hij dat politici vaker de moed moeten hebben om beslissingen te nemen zonder dat ze de hele bevolking mee hebben. “Maar dan moeten ze wel rekening houden met een afstraffing bij de volgende verkiezingen”, waarschuwt hij, “Je moet daar als politicus eigenlijk vrij cynisch in zijn, en afstand nemen van de korte termijn. Als je vindt dat je gelijk hebt, moet je ervoor gaan. Desnoods tegen de massa in. Dan zeggen ze wel dat je koppig bent of een slecht karakter hebt, maar dat heeft mij nooit tegengehouden.”

Van den Bossche geeft wel toe dat je in het bedrijfsleven doortastender kunt optreden: “De top van een bedrijf kan gemakkelijker zaken opleggen en heeft daardoor sneller een globaal pakket maatregelen klaar. Dat is heel wat moeilijker in de politiek, waar de beslissingsprocessen veel complexer en langer zijn. Je moet altijd rekening houden met vijf tot zes maanden voor je een genomen besluit kunt uitvoeren.”

“Bovendien heeft men in de politiek de neiging om elke onderhandeling in de openbaarheid te voeren”, vindt Van den Bossche, “Als je voortdurend op de Grote markt van Brussel negotieert, haal je nooit resultaten. Precies door buiten de belangstelling van de pers te blijven, kun je in het bedrijfsleven makkelijker moeilijke zaken oplossen.”

Patrick Claerhout

Lees het volledig interview met Luc Van den Bossche in Trends van donderdag 17 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content