Hilde Vernaillen wordt topvrouw P&V

De raad van bestuur van de onderlinge verzekeringsgroep P&V heeft vandaag beslist om Hilde Vernaillen (42) te benoemen tot CEO. Vernaillen volgt Jacques Forest op, die met pensioen vertrekt.

Dit nog onder voorbehoud van een formeel akkoord van de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA). P&V maakte ook bekend dat alle deelmaatschappijen van de groep over 2009 weer winstgevend zijn.

Hoewel het om voorlopige cijfers gaat, beschouwt P&V ze als “zeer bevredigend”. Voor geconsolideerde resultaten is het wachten tot in mei, maar de verzekeraar wil toch al een indicatie geven van het herstel sinds het uitbreken van de crisis. VIVIUM bijvoorbeeld – het grootste onderdeel van de P&V Groep, dat zijn verzekeringsproducten via makelaars aan de man brengt – kan over 2009 alweer uitpakken met een nettoresultaat van een dikke 110 miljoen euro. VIVIUM zal daar zijn eigen middelen met 90 miljoen mee versterken, en een dividend uitkeren ten belope van 20 miljoen euro. Ter vergelijking: in 2008 bedroeg het nettoresultaat van VIVIUM slechts 1,86 miljoen euro. Voor het onderdeel P&V Verzekeringen, dat werkt met exclusieve agenten, loopt het nettoresultaat over 2009 op tot meer dan 60 miljoen euro.

In 2008 werd er nog een verlies van 204,5 miljoen euro geslikt.
Ook op commercieel vlak is 2009 een goed jaar gebleken voor verzekeringsgroep P&V. Bij VIVIUM steeg de verkoop in de tak Niet-Leven – schadeverzekeringen zeg maar – met vijf procent in vergelijking met 2008. In de tak Leven kon VIVIUM de verkoop stabiel houden. Bij P&V Verzekeringen is de verkoop in Niet-Leven dan weer met 11 procent gestegen, en de verkoop in de tak Leven bevestigt volgens de groep de stijgende tendens van de twee vorige jaren.

P&V ziet in die voorlopige resultaten een weerspiegeling van een herstel op de financiële markten, maar beschouwt de cijfers ook als een positief gevolg van de strategische denkoefening die binnen de groep werd gemaakt in de loop van 2009. In samenwerking met de consultant McKinsey werden – en worden -een rist maatregelen getroffen om de algemene kosten bij P&V met 15 procent te drukken, zonder dat de kwaliteit van de dienstverlening daaronder lijdt. Bij de schadeverzekeringen moest er gesleuteld worden aan de verhouding tussen de schadelast – zo laag als mogelijk -en de geïnde premies – zo hoog als mogelijk. Midden dit jaar rondt P&V zijn grootschalige strategische denkoefening af. De groep zal naar eigen zeggen niet overgaan tot naakte ontslagen.

Hilde Vernaillen was van bij het begin verantwoordelijk voor de strategische denkoefening binnen de P&V Groep. Wat er concreet zal veranderen bij de verzekeraar? “We gaan heel veel diensten reorganiseren, processen optimaliseren, en de kwaliteit van de dienstverlening verbeteren. Bepaalde werknemers krijgen een andere job. Is dat erg? Nee. Is dat lastig? In het begin wel, ja. Het is een grote uitdaging voor iedereen die daarmee geconfronteerd wordt. Een andere uitkomst van de denkoefening is dat P&V voortaan focust op zaken waar de groep goed in is. De tweede pensioenpijler, bijvoorbeeld, in het segment Leven.

Investeringsproducten daarentegen zijn iets op maat van de bank-verzekeraars. In het segment Niet-Leven hebben we een interessant productenpallet voor particulieren en kmo’s. Grote bedrijven en internationale groepen, of speciale risico’s, zijn geen spek voor onze bek.”

Hilde Vernaillen studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen aan de KULeuven. Na haar studies werd ze aangeworven door de toenmalige CODEP-spaarbank, een filiaal van P&V. Die spaarbank werd intussen samengevoegd met de Bank Nagelmackers, en verkocht aan de Groep Delta Lloyd. In april 2002 maakte Vernaillen de overstap naar P&V. In 2006 treedt ze -als eerste vrouw – toe tot het directiecomité. Nu werd ze formeel benoemd tot Vice-Voorzitter van het directiecomité. In de praktijk runt ze samen met Jacques Forest de Groep P&V, tot diens mandaat afloopt in juni 2011. “Ik vond het belangrijk om nu al duidelijkheid te verschaffen over mijn opvolging”, zegt Forest. “Er moet continuïteit zijn, zeker in deze tijden.”

Jacques Forest zet geleidelijk een stapje opzij, heet het. En wat hij zal doen na zijn pensioen? “Meer tijd vrijmaken voor mijn familie, dus ik zal bij P&V zeker niet voor boze schoonmoeder komen spelen.” Forest blijft weliswaar professioneel actief, maar dan buiten de verzekeringssector, en tegen een lager tempo dan nu. Wat het precies wordt, wil hij nu nog niet kwijt. En ja, de crisis heeft veel van hem gevergd. “Op een bepaald moment ging ik elke avond slapen met mijn solvabiliteitsmarge. Het waren moeilijke tijden, er was paniek op de financiële markten. Fair value werd fear value. Hopelijk liggen die dingen achter ons.” Helemaal gerust is Jacques Forest nog niet. “Le pire peut arriver.”

C.D.C.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content