Genomineerde 6: CEO van bpost Johnny Thijs
Toen Johnny Thijs in 2002 CEO werd, stond De Post aan de rand van de afgrond. Nu heet de onderneming bpost en is ze klaar voor de concurrentie en een beurscarrière. Daarom is Johnny Thijs ook dit jaar genomineerd voor de trofee Manager van het Jaar.
Van bij zijn aantreden slaagde Johnny Thijs erin een state of emergency te creëren. Het bedrijf was verlieslatend, kampte met dalende volumes, ontevreden klanten en een laattijdige bezorging. Een Sabena-scenario dreigde. Honderden keren, in zowat elk postkantoor ging Thijs de boodschap uitdragen: “Als we niet in beweging komen, staat onze toekomst op het spel.” Het personeel vond het niet leuk maar geloofde hem, en bleek bereid de weg in te slaan van verandering en operationele efficiëntie.
Weinig overheidsbedrijven ondergingen de voorbije jaren zo’n transformatie. Cruciaal daarbij was dat Thijs het overheidsbedrijf herstructureerde zonder mensen te ontslaan. De helft van de werknemers van bpost is ouder dan 45, en elk jaar vertrekken er circa 2000 met pensioen. Dit betekent dat het bedrijf elk jaar 3 à 5 procent van zijn fulltime equivalenten ziet verdwijnen en dat zoveel mogelijk opvangt via een verregaande automatisering en efficiëntieverbetering.
Dat is zo’n beetje het ‘contract’ dat Thijs heeft met zijn medewerkers en vakbonden. Hij vraagt hun om verandering, flexibiliteit en mobiliteit. En zijn engagement bestaat erin dat hij het hele veranderingsproces organisatorisch realiseert zonder ontslagen, door enkel terug te vallen op het natuurlijke verloop. Op die manier slaagde hij waar andere veranderingsprocessen bij overheidsbedrijven falen. Thijs gaat ervan uit dat hij dit contract ook in de toekomst en op de langere termijn kan waarmaken.
De resultaten van Thijs’ hervorming mogen gezien worden. In het crisisjaar 2009 liet bpost een winst van 290 miljoen euro in de boeken inschrijven. De verwachting is dat de winst over 2010 minstens even hoog zal uitkomen. De volumedaling zou minder groot zijn dan gevreesd, terwijl de besparingsmaatregelen de recurrente kosten bleven drukken. Terwijl de meeste sectorgenoten water en bloed zweetten als gevolg van de financiële en economische crisis, presteert bpost relatief stabiel. De onderneming is naar eigen zeggen klaar voor de vrijmaking van de Belgische postmarkt per 1 januari 2011 en voor een beursgang.
PC
Manager 2010
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier