Freddy Van Gaever overleden

Freddy Van Gaever © belga

Voormalig parlementslid en stichter van VLM Airlines Freddy Van Gaever is in de nacht van donderdag op vrijdag overleden. Dat bevestigt de familie van de zakenman. Hij werd 79 jaar.

Freddy Van Gaever was vooral bekend als ondernemer in de luchtvaartsector. Hij lag aan de basis van onder meer Delta Air Transport, VLM Airlines en VG Airlines.

VLM, opgericht in 1992, was zijn bekendste project. De maatschappij ging in 1993 van start met een verbinding tussen Antwerpen en Londen, met een klein Fokker 50-toestel. In 1996 werd het bedrijf overgenomen door de Nederlander Jaap Rosen Jacobson.

Van Gaever kon nog twee jaar CEO blijven, maar werd in 1998 aan de kant geschoven. VLM werd daarna nog verschillende keren overgenomen en ging uiteindelijk failliet in 2016.

Vlaams Belang

Van Gaever speelde met het idee om zelf voor een doorstart te zorgen, maar moest daarvan afzien omdat hij bij gebrek aan een businessplan niet snel genoeg mocht beginnen vliegen. In 2004 kwam Van Gaever voor de eerste keer op bij de Vlaamse verkiezingen, op de lijst van Vlaams Belang. Hij zetelde in het parlement tot 2007 en ging daarna voor drie jaar naar de Senaat. In 2010 kreeg hij de voorlaatste plaats op de lijst en raakte hij niet verkozen.

Door de jaren heen kwam hij in het nieuws met verschillende opmerkelijke voorstellen. Zo wilde hij de pensioenleeftijd hoger leggen voor vrouwen dan voor mannen, omdat zij langer leven. Hij ijverde ook zijn hele carrière voor de ‘langsnuittruck’. Dat Amerikaans type vrachtwagen is veiliger voor de chauffeur, maar wordt in België nauwelijks gebruikt omdat er een beperking van kracht is op de totale lengte van een combinatie. In 2012 stond hij als lijstduwer op de Vlaams Belang-lijst in Wommelgem, waar hij slechts 64 voorkeurstemmen haalde. Een jaar eerder maakte hij een statement rond de onveiligheid in Wommelgem, door zijn villa na elf inbraken te koop te zetten.

Gemeenteraadsverkiezingen

In 2014 was hij kandidaat-voorzitter van de partij. Hij trok zijn kandidatuur net voor de stembusgang in, waarna Tom Van Grieken werd verkozen. Van Gaever hoopte in 2018 nog op te komen bij de gemeenteraadsverkiezingen, als lijstduwer in Antwerpen. Het was de bedoeling dat hij het boegbeeld van de seniorenwerking in de partij zou worden.

“Ik merk dat er altijd te weinig geld is om voor senioren te zorgen, zeker op het vlak van veiligheid”, zei hij bij de voorstelling van de campagne. “Dat terwijl er wel volop geïnvesteerd wordt in mensen die nog nooit iets hebben bijgedragen. Daar wil ik iets aan veranderd zien.” Van Gaever overleed in het ziekenhuis na een strijd tegen kanker.

Partner Content