Franse en Duitse arbeidsmarkt groeien uiteen
In Duitsland ligt de werkgelegenheidsgraad met bijna 72 procent 8 procent hoger dan in Frankrijk (64 procent). Nog nooit is het verschil in werkgelegenheidsgraad tussen Duitsland en Frankrijk, de twee grootste euro-economieën, zo groot geweest als in mei 2010. Dat stelt een studie van het Franse onderzoeksinstituut Coe-Rexecode.
Opvallend is dat Frankrijk en Duitsland tot 2005 gelijke tred hielden. Het is pas de voorbije vijf jaar dat de Duitse arbeidsmarkt een sterke heropleving heeft gekend.
Naar de verklaring moeten we niet ver zoeken: de Hartz-hervormingen die de Duitse arbeidsmarkt een stuk flexibeler hebben gemaakt. Wie aanspraak wou maken op een werkloosheidsuitkering moet minstens 12 maanden gewerkt hebben tijdens de voorbije twee jaar. Vroeger was dat 12 maanden tijdens de voorbije drie jaar. De werkloosheidsuitkeringen werden beperkt in de tijd: 12 maanden voor wie jonger is dan 55, en 18 maanden voor 55-plussers. En tijdens de voorbije recessie werd een stelsel van deeltijdse werkloosheid ingevoerd dat vergelijkbaar is met de tijdelijke werkloosheid bij ons.
Toch verklaren deze maatregelen alleen niet de snelle stijging van de Duitse werkgelegenheidsgraad ten opzichte van de Franse. In de leeftijdscategorie tussen 25 en 54 jaar is er immers amper een verschil te merken tussen de twee landen. De Franse werkgelegenheidsgraad scoort daar zelfs iets beter dan de Duitse (83,1 vs. 81,8 procent). Het grote verschil situeert zich vooral bij de 60-plussers. In Frankrijk is amper 16,3 procent onder hen aan de slag, in Duitsland is dat 35,1 procent.
De verklaring hiervoor is niet ver te zoeken. In 1992 werd de Duitse pensioenleeftijd opgetrokken tot 65 jaar en hij zal de komende jaren verder stijgen naar 67 jaar. Een verschil met Frankrijk waar de officiële pensioenleeftijd nog altijd 60 jaar bedraagt. De Franse president Sarkozy heeft een plan klaar om de leeftijd op te trekken tot 62 of 63 jaar. Hij krijgt daarvoor veel applaus van de Franse werkgeverskringen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het onderzoeksinstituut Coe-Rexecode uitgerekend nu uitpakt met deze studie over de Franse en Duitse arbeidsmarkt. Het leunt dicht aan bij Franse werkgeverskringen.
A.M.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier