Eurozone telt 17,56 miljoen werklozen

© belga

De werkloosheidsgraad in de eurozone is opgelopen tot 11,1 procent. Dat blijkt maandag uit een rapport van het Europees statistiekbureau Eurostat.

Met 11,1 procent werklozen is de werkloosheidsgraad in mei in de 17 eurolanden tot een recordpeil gestegen. In april lag de werkloosheidsgraad iets lager op 11,0 procent, in mei 2011 op 10,0 procent.

Volgens de berekeningen van Eurostat zitten maar liefst 17,56 miljoen mensen in de eurozone zonder werk. Dat zijn er 88.000 meer dan een maand eerder en 1,82 miljoen meer dan in mei vorig jaar.

Voor de volledige Europese Unie, die 27 lidstaten telt, stemt de werkloosheidsgraad overeen met 10,3 procent tegenover 10,2 procent in april.

In Vlaanderen is de werkloosheidsgraad toegenomen van 6,38 procent in mei naar 6,42 procent in juni, blijkt uit een rapport van het kabinet van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters maandag vrijgaf. Eind juni telde Vlaanderen omgerekend 189.422 niet-werkende werkzoekenden. Dat zijn er 6.912 meer op jaarbasis.

Dat het niet goed gaat met de Europese economie blijkt maandag ook nog uit de PMI-index van het onderzoeksbureau Markit, die het ondernemersvertrouwen in de eurozone peilt. Hoewel de PMI-index deze maand stabiel blijft op 45,1 punten, balanceert ze op het laagste peil sinds juni 2009.

Het onderzoeksbureau Markit merkt op dat bedrijven zich duidelijk aan het voorbereiden zijn om erger te voorkomen. Dat betekent dat ze gaan bezuinigen op personeel en de gronstoffenvoorraden tot een minimum zullen beperken. (Reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content