Eric Van Zele (Barco) doet er nog een jaar bij

Bij de voorstelling van de jaarresultaten zei Eric Van Zele dat hij Barco “nog een jaar of misschien anderhalf jaar” wil leiden.

Chief executive officer Eric Van Zele (63) wil “nog de funderingen wil leggen voor het volgende Barco”. “Hoe gaan we van één miljard naar twee of drie miljard euro omzet? Dit jaar gaan we daarvoor de grondvesten leggen. Tegelijk gaan we uitkijken naar iemand om dat volgende Barco te leiden. Ik zal dus nog een jaar of misschien anderhalf jaar blijven. Dan ben ik 65”, zei Van Zele.

Barco gaat nu vooral investeren in groei. De Kortrijkzanen sloten het jaar af met 61,6 miljoen euro netto cash. Daarvan gaat 13,2 miljoen euro naar het dividend. Een ander deel is al uitgegeven aan de twee overnames die Barco de afgelopen weken heeft gedaan – netwerkvideospecialist IP Video Systems in Californië en patiëntenterminalbouwer JAOtech in Groot-Brittannië.

Maar er blijft een substantieel bedrag over om te investeren, vooral omdat Barco zoveel cash blijft verdienen. De free cash flow was 81,2 miljoen euro in het afgelopen jaar. Heel dat bedrag komt uit de tweede jaarhelft, onder meer omdat Barco erin slaagde om zijn voorraden te verminderen van bijna 280 miljoen euro eind juni tot 234 miljoen euro eind december. De hoge voorraden waren in de halfjaarresultaten van 2011 een zwak punt.

Nieuwe fabriek

Barco boekte 6,32 euro per aandeel winst, maar beperkt het dividend tot 1,1 euro. “Wij konden meer dividend uitkeren”, geeft Van Zele toe, “maar het bestuur vertrouwt erop dat we met dat geld de firma kunnen doen groeien”.

Barco wil in Kortrijk een nieuwe fabriek bouwen in de buurt van zijn hoofdkantoor op het Kennedypark. De productie in de fabriek van Kuurne zou daarnaar toe verhuizen, zei Van Zele. Barco bouwt het hart van zijn projectoren – de optische “motor” – nog altijd in Kuurne.
Focus op drie kernactiviteiten

Van Zele vertelde dat hij zich voor zijn investeringen wil focussen op de drie kernterreinen van Barco.

In digitale cinema (432 miljoen omzet, +31%) gaat het om nieuwe 4K projectoren met een vier keer betere resolutie dan HD, lasertechnologie, Auro 3D geluid en mediaservers. De winstmarge voor financiële resultaten, belastingen en afschrijvingen (ebitda) van deze divisie was 14,8 procent, ondanks de toegenomen concurrentie. Barco blijft wel 40 procent marktaandeel houden.

In gezondheidszorg (192,5 miljoen omzet, +10%) wil Barco zijn leiderschap in medische beeldschermen uitbreiden naar digitale operatiekamers en bed side terminals. De ebitda-marge was daar 17,2 procent.

In het segment ‘grote ondernemingen’ (214 miljoen omzet, +16%) gaat vers geld naar de ontwikkeling van projectoren voor bedrijfsdoeleinden, controlekamers en netwerking. De ebitda-marge was er 7,5 procent. Barco staat hier voor “een hele uitdaging”, zei Van Zele. “Bedrijven als Cisco en Qualcomm komen vanuit de netwerking naar visualisering. Vechten voor dat corporate segment zal niet evident zijn”, waarschuwde hij. Barco zoekt na jaren afwezigheid met zijn projectoren het bedrijfssegment terug op omdat het ook de middenmoot van de markt wil bezetten. Daarmee wil Van Zele verhinderen dat concurrenten vanuit het lagere echelon naar de middenklasse oprukken en Barco, zoals vroeger gebeurde, in de topniche isoleren.

Defensie

“In defensie en luchtvaart hebben we in het verleden veel geïnvesteerd. Daar gaan we nu oogsten”, zei Van Zele. De leveringsproblemen in defensie zijn in het vierde kwartaal opgelost. Van Zele verwacht dat ook deze divisie in 2012 de 10/10/20 norm zal halen: een groei van minstens 10 procent, minstens 10 procent bedrijfswinstmarge en 20 procent rendement op tewerkgesteld kapitaal.

Van Zele ontkende dat de afdeling defensie te koop zou staan, maar zei wel dat ze “te Belgisch” georiënteerd was en misschien beter vanuit Barco in de VS kon worden geleid. Barco haalt 11 procent van zijn omzet uit defensie en luchtvaart, 117,8 miljoen, een daling met 1,7 procent in 2011.

In de nog kleinere Ventures afdeling – dZine, Orthogon, LEDs en High End Systems – schreef Barco 10 miljoen goodwill af op High End Systems, dat vier jaar geleden vlak voor de Olympische Spelen is overgenomen en nooit zijn beloften heeft waargemaakt. Van Zele beschreef de Ventures als “de para’s van Barco, die de bruggenhoofden moeten bezetten tot de infanterie aankomt”.

Daarmee bedoelt hij dat de succesvolle ventures in Barco zullen worden geïntegreerd. Andere zullen worden verkocht. “We zullen waarschijnlijk beter moeten worden in het stopzetten van een venture, in plaats van met trial and error verder te gaan”, waarschuwde Van Zele. De omzet uit Ventures daalde 4,2 procent tot 88,2 miljoen euro.

Hun gezamenlijke courante bedrijfskasstroommarge (ebitda) was 6,2 procent, tegen nog min 19 procent in 2010. De LEDs venture – licht voor shows – evolueerde zeer goed, zei Van Zele, die daar anderhalf jaar geleden weinig hoop op had.

Als geheel verdubbelde Barco zijn rendement op tewerkgesteld kapitaal tot het doel van 20 procent, deed met 16,1 procent veel beter dan de groeinorm, maar blijft met 7,5 bedrijfswinstmarge nog een eind van de beoogde 10 procent. Dat was wel al een verbetering met de helft tegenover 2010. (B.L.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content