Duitse werkloosheid daalt meer dan verwacht

© reuters

Duitsland telt als grootste economie van Europa steeds minder werklozen.

Uit een rapport van het Duitse ministerie van Arbeid blijkt dat het aantal werklozen in januari – gezuiverd van seizoensinvloeden – gedaald is tot het laagste peil in twintig jaar.

Duitsland telt nu 2,85 miljoen werklozen, wat overeenstemt met een daling met 34.000 in vergelijking met de maand ervoor. Dat is de grootste daling sinds maart. Analisten gepolst door het persagentschap Bloomberg hielden rekening met 10.000 minder werklozen. De werkloosheidsgraad zakt van 6,8 procent in december tot 6,7 procent in januari.

Het rapport van het ministerie van Arbeid van vandaag is mogelijk een nieuw teken dat de economie in de eurozone zich aan het wapenen is tegen een – door de Europese Commissie aangekondigde – periode van recessie. Eerder bleek al dat het Duitse ondernemersvertrouwen in januari op het hoogste peil in vijf maanden is beland, terwijl verwacht wordt dat het consumentenvertrouwen in februari voor de vijfde opeenvolgende maand zal toenemen.

Minister van Werkgelegenheid Ursula von der Leyen waarschuwde er in Davos evenwel voor dat de dalende curve van de werkloosheidsgraad in Duitsland niet kan blijven aanhouden. Von der Leyen wees in dat verband op de bedrijven die de 1 miljoen vacatures niet ingevuld zullen krijgen terwijl de actieve bevolking afneemt. ‘Duitsland bevindt zich temidden van een demografische omwenteling. Onze prioriteit bestaat in het vinden van gekwalificeerde arbeidskrachten’, voegde ze eraan toe. (BO/Bloomberg)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content