Dieselschandaal: Audi-topman Stadler opgepakt, Nederlander Schot neemt functie over

Rupert Stadler © reuters

In het kader van het schandaal met de sjoemelsoftware bij het Duitse autoconcern Volkswagen is de CEO van Audi, Rupert Stadler, maandag opgepakt. Dat hebben het concern en het parket meegedeeld. De Nederlander Schot wordt tijdelijk CEO.

Rupert Stadler was een week geleden in verdenking gesteld, samen met een ander bestuurslid van Audi. Daarbij werden hun privéwoningen doorzocht.

Beiden hebben naar verluidt fraude gepleegd en indirecte valse verklaringen hebben afgelegd. Volgens het parket van München was het nodig Stadler op te pakken, omdat het risico bestond dat hij met bewijzen zou knoeien.

Rupert Stadler staat al 11 jaar aan het hoofd van Audi. Audi zou minstens 210.000 dieselwagens met sjoemelsoftware uitgerust hebben. Begin februari werden ook al huiszoekingen uitgevoerd op twee sites van Audi.

Maandagnamiddag raakte nog bekend dat Bram Schot, de huidige verkoopdirecteur, voorlopig de functie van Stadler overneemt.

De 56-jarige Nederlander Schot begon zijn loopbaan bij de Nederlandse bank ABN AMRO en stapte vervolgens over naar het Duitse autoconcern Daimler, waar hij diverse functies bij onder meer Mercedes-Benz bekleedde.

In 2011 verhuisde Schot naar Volkswagen, het moederbedrijf van Audi. Sinds vorig najaar zit hij in het bestuur van het luxemerk Audi, waar hij zich bezig houdt met verkoop en marketing.

De raad van toezicht moet de tijdelijke benoeming van Schot als CEO van Audi wel nog goedkeuren.

Partner Content