Di Rupo: ‘Geen gouden parachute voor Mariani (Dexia)’

© belga

Premier Elio Di Rupo verzet zich tegen een riante opstapvergoeding voor de CEO van Dexia.

Pierre Mariani, gedelegeerd bestuurder van Dexia, zou volgens verscheidene kranten bereid zijn op te stappen om plaats te ruimen voor een opvolger. De naam van voormalig Fortis-topman Karel De Boeck circuleert als kandidaat-opvolger.

Mariani zou weliswaar bereid zijn op te stappen, maar niet zomaar. De Dexia-topman houdt daarbij een ontslagvergoeding van 1,2 miljoen euro in gedachten. Het contract van Mariani als CEO van Dexia loopt in het najaar van 2013 af, waardoor hij in principe recht heeft op een opstapvergoeding – of zogenaamde gouden parachute – ter waarde van dat bedrag.

“Geen gouden parachute!”, luidt de reactie van premier Di Rupo via twitter. De premier voegt er wel aan toe dat hij zich ervan bewust is dat er moet overlegd worden met de Franse medeaandeelhouders over de opstapvergoeding van Mariani, maar als het van hem afhangt kan er van 1,2 miljoen euro in ieder geval geen sprake zijn.

In een reactie op de berichten die woensdag circuleren, ontkent Mariani dat hij bepaalde eisen zou hebben gesteld bij een mogelijk vertrek bij de restbank. De CEO merkt op dat zijn mandaat en dat van voorzitter Jean-Luc Dehaene ter beschikking staan van de raad van bestuur en dat er tot vandaag geen enkele beslissing werd genomen over hun vervanging. Voor een dergelijke beslissing is in elk geval het voorafgaand akkoord nodig van de landen die zich borg hebben gesteld, verduidelijkt Mariani.

Bij de ontmanteling van Dexia in oktober 2011 legden België, Frankrijk en Luxemburg samen 90 miljard euro garanties bijeen, later werd dat bedrag tot de helft herleid. België zorgt voor 60 procent van de garanties. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content