Dehaene op het matje bij Europa over (verzwegen?) bierbonus

© Belga

Raadgevend comité onderzoekt of Dehaene bewust inkomsten achterhield.

Europees parlementslid Jean-Luc Dehaene heeft meer uitleg gegeven aan parlementsvoorzitter Martin Schulz over zijn opgave van financiële belangen. De oud-premier heeft in zijn verklaring immers geen melding gemaakt van zijn ‘bierbonus’, de aandelenopties van brouwer AB InBev die hij als onafhankelijk bestuurder kreeg en die miljoenen euro’s waard zijn.

Dehaene werd vorige week onder vuur genomen door enkele ngo’s, die aanklagen dat Dehaene zijn aandelenopties niet aangegeven heeft.

Gedragscode overtreden?

Schulz maakt het dossier nu over aan het raadgevend comité van het parlement. Volgens de nieuwe gedragscode van het parlement, waarin onder meer de opgave van financiële belangen opgenomen is, kan dat wanneer “er gronden zijn om aan te nemen dat een lid van het Europees parlement (de) gedragscode wellicht heeft overtreden”.

Het raadgevend comité heeft een maand de tijd om het dossier te bestuderen en kan op zijn beurt Dehaene ondervragen. In zijn gesprek met Schulz zou Dehaene alvast hebben aangegeven de aanbevelingen van het comité te zullen respecteren.

Dehaene zei vorige week dat zijn verklaring aan de vereisten van de code beantwoordt, maar dat hij ze indien nodig wil aanpassen. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content