“De bal ligt in het kamp van de bedrijven”

© Belga

Als de bedrijven het gaspedaal niet durven in te duwen, gaat het weer slechter met de economie. Dat waarschuwt Jan Loeys, hoofdstrateeg van investeringsbank J.P. Morgan.

Jan Loeys was vorige week samen met Luc Bertrand (CEO van Ackermans & van Haaren) en Howard Gutman (de Amerikaanse ambassadeur in België) te gast op het jaarlijkse Business Forecast Dinner van de Belgische alumni van de University of Chicago.

Kraakt of maakt 2010 het herstel? Het jaar is twee maanden oud, maar liet nog niet in de kaarten kijken. Jan Loeys probeert voor de zakenbank J.P. Morgan vanuit London te achterhalen wat we mogen verwachten en hoe beleggers daarop kunnen inspelen.

TRENDS. De beurzen weten de jongste weken niet goed welke richting te kiezen. Hoe evalueert u het beursklimaat?

JAN LOEYS (J.P. MORGAN). “Dé sleutelvariabele voor de beurs is de economische groei en vooral de groeiverwachting die in de markt leeft. De beurs danst op het ritme van deze verwachtingen. Van het dieptepunt in maart vorig jaar herstelde de beurs spectaculair in het spoor van opverende groeiverwachtingen. De trend is nog licht opwaarts, maar het vertrouwen in die groeiverwachtingen is nog niet bijster hoog, getuige de beurscorrectie van januari.

“De bal ligt nu in het kamp van de bedrijven. Het jongste jaar hebben vooral de bedrijven hun balans gevoelig versterkt door cash bij te houden en de looptijd van hun financiering te verlengen. De bedrijven zijn doorgaans heel winstgevend. Ze staan er heel goed voor, maar op dit ogenblik zetten ze hun geld nog maar heel langzaam aan het werk. Het grote risico voor de economie is dat ze een wait and see-houding aannemen. Het is een kwestie van vertrouwen. Als de bedrijven gezamenlijk aarzelen, dan graven ze hun eigen graf en was de hele stimulus van de fiscale en monetaire politiek een maat voor niets. De bedrijven zijn weer begonnen met kapitaalinvesteringen, maar nog niet met nieuwe aanwervingen en het herbouwen van hun inventaris.”

Zijn aandelen na de spectaculaire rally van vorig jaar nog goedkoop?

LOEYS. “Ja en neen. Aandelen zijn niet goedkoop tegenover hun historische waardering, maar wel vergeleken met de alternatieven cash en obligaties. De centrale banken pompen op een artificiële manier de activaprijzen omhoog door het aanhouden van cash te bestraffen met heel lage rentevoeten. Ook de rente op bedrijfsobligaties is niet meer zo aanlokkelijk. De rally is daar grotendeels voorbij.

“Beleggers stappen over naar aandelen als ze denken dat de rente op korte termijn laag blijft en als ze wat minder vraagtekens plaatsen achter het economische herstel. Er staat niet meer cash langs de zijlijn dan gemiddeld de voorbije tien jaar, maar de return op die cash is nu zo laag dat een groter deel naar de beurs moet vloeien. Het is gewoon een kwestie van tijd. Er zijn geen andere krachten nodig. Elke dag zonder economische schok is een dag dat je kwaad bent op jezelf dat je in cash zit. Hoe minder er gebeurt, hoe duidelijker wordt dat je op de beurs moet zijn. Ik wil een saaie wereld (lacht).”

D.K.

Een uitgebreider interview met Jan Loeys kan u deze week in Trends lezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content