Carlos Brito (AB InBev) krijgt bonus van 6 miljoen euro

© belga

De beurs onthaalt de resultaten van Anheuser-Busch InBev voorlopig erg lauw. Maar Carlos Brito kreeg in 2009 alvast opnieuw een bonus. In eerste instantie gaat het om ruim 6 miljoen euro.

In 2008 greep de CEO van de wereldbrouwer naast zijn bonus. De topman van AB InBev krijgt een deel van zijn loon op basis van bepaalde parameters. Bijvoorbeeld de bedrijfskasstroom, of het marktaandeel in de landen. Ook het terugdringen van de schuldenlast is voor de CEO een belangrijke maatstaf.

In 2008 haalde de CEO zijn doelstellingen niet. Zijn bonus verviel. Carlos Brito wou die makke prestatie in 2009 niet nog eens herhalen. Er was alvast het vaste inkomen van de CEO, voor een bedrag van 1,08 miljoen euro (1,49 miljoen dollar).

Maar daar komt dus de bonus boven op. Die bonus werd voor 2009 uitzonderlijk voor 50 procent in elk halfjaar uitgereikt. Dit hing samen met het bijzondere jaar, gezien de integratie van Anheuser-Busch. Carlos Brito verdiende in het eerste halfjaar van 2009 alvast 3,01 miljoen euro (4,17 miljoen dollar). Hij kreeg dit in de vorm van 83.019 aandelen. Die kan hij ten vroegste in drie jaar verkopen. Maar daar blijft het niet bij. Daarnaast heeft de CEO nog eens recht op 368.827 aandelenopties, aan een uitoefenprijs van 27,06 euro. Die kunnen na vijf jaar worden uitgeoefend.

In het tweede halfjaar van 2009 verdiende Brito opnieuw een bonus. Deze keer van 3,13 miljoen euro (4,35 miljoen dollar). Ook deze uitbetaling zal gedeeltelijk gebeuren in de vorm van aandelen. Het juiste aantal wordt volgende maand, april dus, vastgelegd op basis van de beurskoers, en met een korting van 10 procent. En ook deze aandelen kunnen recht geven op nog eens drie keer zoveel aandelen. Die kunnen dan na een periode van vijf jaar worden verkocht.

De langere termijn

Tot hier de beloning voor de kortere termijn. Daarnaast zijn er de langere termijn vergoedingen. Daarmee hoopt de vennootschap dat de hogere directieleden niet elders aan de slag gaan. Daarom kreeg de CEO in december 2009 een pakket van 190.984 aandelenopties. De uitoefenprijs bedraagt 35,90 euro. Ze kunnen ten vroegste na vijf jaar worden uitgeoefend.

Bovendien maakt Carlos Brito aanspraak op 3,2 miljoen aandelenopties aan een uitoefenprijs van 10,50 euro. Deze opties krijgt hij enkel indien de schuldgraad van de vennootschap vanaf 2014 fors wordt teruggedrongen. In november werden 1,6 miljoen van deze opties omgeruild in ruim 1 miljoen aandelen. Dit gebeurde onder meer om fiscale redenen, omdat het topmanagement vandaag vanuit New York werkt. De Belgische fiscale wetgeving rond aandelenopties is anders dan de Amerikaanse. Carlos Brito kan deze aandelen weliswaar pas vanaf 2019 verkopen.

En wat gebeurt er als Carlos Brito wordt ontslagen? Dan heeft hij recht op een ontslagpremie van één jaar (variabele beloning inbegrepen).

W.R.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content