Boekentip: het ideale regeerakkoord ligt al klaar

Bart Van Craeynest, België kan beter. Wat ons wakker moet schudden over onze economie, Ertsberg, 296 blz., 29,50 euro © National
Alain Mouton

Bart Van Craeynest, de hoofdeconoom van de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka, publiceert bijna dagelijks grafieken die de zwakheden van de Belgische economie blootleggen. De werkzaamheidsgraad van 72 procent is de op drie na laagste in Europa, het begrotingstekort van 4,7 procent van het bbp is hoger dan in de Zuid-Europese landen, de vergrijzingsfactuur loopt op termijn op tot 50 miljard euro of meer, de productiviteitsgroei valt stil, het dalende onderwijsniveau weegt op de economische groei. In België kan beter somt hij de pijnpunten nog eens op. Maar Van Craeynest reikt ook remedies aan. Hij doet dat niet alleen. Experts formuleren voorstellen, onder meer voor de arbeidsmarkt (Rika Coppens, House of HR), de productiviteit (Gert Peersman, UGent), het onderwijs (Dirk van Damme, ex-OESO) en de fiscaliteit (fiscaal expert Mark Delanote). In die zin in schrijven ze samen met de Voka-econoom het ideale regeerakkoord voor na de verkiezingen van 2024. Voor alle regeringen trouwens, want het boek gaat ook dieper in op de uitdagingen van de deelstaten.

Opvallend is dat we de Belgische economie al extra zuurstof kunnen geven met beperkte ingrepen die geen of weinig geld kosten, en dat is belangrijk, gezien onze wankele budgettaire toestand. Van Craeynest: “Een pakket maatregelen rond efficiëntere steun voor onderzoek en ontwikkeling, een meer activerend arbeidsmarktbeleid, een efficiënter rechtssysteem, een gunstiger ondernemingsklimaat (met vooral een vlotter vergunningsproces), beter onderwijs voor kwetsbare leerlingen, lagere lasten op arbeid (budgettair gecompenseerd via een verschuiving van lasten) en langer werken kunnen onze economische activiteit in tien jaar iets meer dan 7 procent, of 42 miljard in euro’s van vandaag, hoger tillen.” Het gaat dan bijvoorbeeld over het verlagen van de lasten op arbeid met 5 procentpunt of om het verhogen van het opleidingsniveau van kwetsbare leerlingen met negen maanden over een periode van vijftien jaar. Hebben de volgende regeringen wat meer ambitie en kijken ze naar de beste praktijken van andere landen, dan kunnen een beter werkende arbeidsmarkt, extra inspanningen in onderzoek en ontwikkeling en bijkomende overheidsinvesteringen “zo’n 190 miljard aan extra economische activiteit opleveren”. Politici nemen België kan beter hopelijk mee tijdens de volgende formatiegesprekken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content