Bert De Graeve (CEO Bekaert) weet het niet meer

© belga

Bekaert hield in het eerste halfjaar stand op een onzekere markt. Toch is het voor CEO Bert De Graeve koffiedik kijken.

“Zelfs de onzekerheid is niet zeker. We weten niet of we optimistisch, dan wel pessimistisch moeten zijn”, zegt De Graeve, CEO van staaldraadverwerker Bekaert en Trends Manager van het Jaar 2009.

“We leven in een ongeziene periode van onzekerheid. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. En het bijzondere is dat de onzekerheid voor de eerste keer wereldwijd is. Er is een enorme verwevenheid tussen bedrijven in de diverse werelddelen. De wereld is echt wel plat geworden. Het is vandaag anders dan in 2008, want toen had je een crisis. Maar vandaag is er zelfs nog geen sprake van crisis. Dat maakt het zo moeilijk.”

Een bijzonder open CEO stond de media te woord tijdens de voorstelling van de halfjaarresultaten. Toch kon ook hij geen richtsnoer geven voor de volgende maanden. “De éne dag is men optimistisch, de andere dag pessimistisch. Dat maakt het zo moeilijk. De ene week zegt de Chinese premier dat de groei er zal verminderen, maar een week later gaan de rentevoeten omlaag.” Ook in eigen land is er die onduidelijkheid. “Doet België het nu goed of niet? Onze economie blijft groeien, maar misschien is dat omdat we aan de Duitse locomotief hangen?”

Voor Bert De Graeve is er toch één constante: “Er is een toenemende, sluipende onzekerheid”. Die uit zich ook in het orderboekje van Bekaert. Bestellingen worden plots geannuleerd, of even plots komen er nieuwe orders. “We weten niet hoe de tweede jaarhelft er zal uitzien. Onze klanten hebben evenmin enige duiding”. (W.R.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content