André Jurres stapt uit NPG Energy

André Jurres © .
Luc Huysmans senior writer bij Trends

Energie-expert André Jurres is niet langer aandeelhouder van het hernieuwbare energiebedrijf NPG Energy, dat hij in 2008 mee heeft opgericht. Jurres en zijn partners-minderheidsaandeelhouders Jacques Adam en Roger van Gestel hebben hun resterende aandelen verkocht aan Enovos Luxemburg.

Jurres, een ex-telecomman (o.a. KPN, Sonera en Belgacom), begon in 2001 met WattPlus. Dat bedrijf werd bij de vrijmaking van de energiemarkt de eerste uitdager van Electrabel en SPE (nu EDF Luminus). Jurres verkocht WattPlus na een jaar aan het Nederlandse Essent, dat het omdoopte tot Essent Belgium, en leidde het nog vier jaar.

De flamboyante ondernemer is intussen onder andere investeerder en voorzitter van het technologiebedrijf Samplified. Dat ontwikkelde een softwareplatform (Clementine) en intussen ook een eerste hardware audio-oplossing (SnowOwl) voor mensen met hoorverliezen. Daarmee won het eind augustus in de Verenigde Staten de eerste prijs in de prestigieuze Hearables Challenge, georganizeerd door de NSF(National Science Foundation). Daarnaast bekleedt Jurres nog een aantal commissaris- en bestuurdersmandaten in België en Nederland.

Enovos, de energiegroep uit het Groothertogdom, was al partner van NPG Energy sinds 2011, en nam in 2013 een meerderheidsbelang van 51 procent. NPG Energy is eigenaar of mede-aandeelhouder van een tiental projecten in België en Nederland, waaronder biogascentrales in Riemst, Kallo en Willebroek, enkele zonneparken en een windmolenpark in Sankt-Vith.

Het boekjaar 2016 werd afgesloten met een verlies van 8,8 miljoen euro, vooral door de afschrijving van 8 miljoen voor de biogasinstallaties en de dochter NPG Agro. De biogascentrales NPG Bio I (inmiddels verkocht aan de Spindor Group) en II gingen in de etalage, voor de andere biogasinstallaties wordt bekeken hoe het rendement kan worden opgekrikt.

NPG Energy zal voortaan worden geleid door twee nieuwe gedelegeerd bestuurders. Frank Kusters wordt verantwoordelijk voor de technische en de operationele activiteiten. Kusters heeft meer dan achttien jaar ervaring in de sector, waarvan acht jaar bij NPG energy als projectmanager en assetmanager. Het financiële en administratieve beheer komt in handen van Grégoire Gordet, die meer dan dertien jaar ervaring heeft op financieel gebied.

Partner Content