Alexia Bertrand is meer dan ‘de dochter van’

© BELGA
Alain Mouton

Alexia Bertrand, al een paar jaar aan de slag op kabinet van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, wordt kabinetschef algemeen beleid. Ze volgt übersherpa Olivier Henin op. Haar bestuursmandaat bij Ackermans & van Haaren, waar haar vader Luc Bertrand CEO is, behoudt ze.

Velen zouden ervoor terugdeinzen Olivier Henin, de cabinetard der cabinetards of de übersherpa van vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR), op te volgen. Henin, die per 1 oktober financieel directeur van de NMBS wordt, was vijftien jaar lang de ogen, de oren en de stem van Didier Reynders in de interkabinetten-werkgroepen.

Ze is zeer zelfverzekerd. Ze kan goed onderhandelen en ze komt overtuigend over

De nieuwe kabinetschef algemeen beleid van Didier Reynders, Alexia Bertrand, staat voor een zware opdracht. Maar de dochter van Ackermans & van Haaren-topman Luc Bertrand heeft de voorbije jaren genoeg ervaring opgedaan als adviseur van Reynders, voor wie ze in 2012 ging werken. Ze hield zich bezig met gevoelige dossiers zoals asiel en migratie, justitie en financiële zaken. Hetzelfde jaar was ze ook kandidaat voor de MR bij de gemeenteraadsverkiezingen in Sint-Pieters-Woluwe. Ze raakte direct verkozen.

Mensen die haar kennen zijn unaniem: Alexia Bertrand is geknipt voor de functie. “Ze is zeer zelfverzekerd. Ze kan goed onderhandelen en ze komt overtuigend over”, zegt een oud-studiegenoot. Carla Dejonghe (Open Vld), de voorzitster van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, zit samen met Alexia Bertrand in de gemeenteraad in Sint-Pieters-Woluwe. “We zitten er samen in de oppositie. Alexia is een zeer intelligente en capabele dame. Ze interpelleert steeds met kennis van zaken. Ze gaat naar de kern van de zaak en zal niet rond de pot draaien. Ook haar repliek na de verkregen uitleg door de meerderheid is steeds zeer gevat.”

Walter Vandenbossche, CD&V-coryfee in het Brussels Gewest, kent Alexia Bertrand als bestuurder bij de Gewestelijke Investeringsmaatschappij van Brussel (GIMB). “Een zeer vinnige dame met een sterke dossierkennis. Ze maakt indruk. Ze speelt een opvallende rol als bestuurder bij GIMB. Je merkt duidelijk dat ze veel contacten heeft in de zakenwereld. Haar opmerkingen zijn altijd to the point. Ik vind haar duidelijk een meerwaarde voor het politieke leven in Brussel. Als oude rot (Vandenbossche is 62, nvdr) mag ik wel zeggen dat ze een mooie politieke loopbaan voor zich heeft.”

Advocatuur als wachtkamer

Pakweg vier jaar geleden liet niets vermoeden dat Alexia Bertrand in de politiek zou stappen. Een toekomst bij Ackermans & van Haaren leek de logica zelve. Alexia Bertrand studeerde rechten aan de UCL en Master of Law aan Harvard. Tussen 2005 en 2012 werkte ze bij gerenommeerde advocatenkantoren, waaronder Clifford Chance en Linklaters. Ze hield er zich onder andere bezig met fusies en overnames. Toen al was ze meer dan ‘de dochter van Luc Bertrand’. Toch leek de advocatuur een soort van wachtkamer voor de overstap naar een directiefunctie bij Ackermans & van Haaren, waar ook haar broer John-Eric actief is.

Ik vind haar duidelijk een meerwaarde voor het politieke leven in Brussel. Als oude rot mag ik wel zeggen dat ze een mooie politieke loopbaan voor zich heeft

Maar de lokroep van de politiek was sterker. In 2011 ontmoette ze Didier Reynders en zei ze geïnteresseerd te zijn in politiek. Na een gesprek begon ze als kabinetsadviseur. De keuze van de Franstalige Vlaamse voor de MR lag voor de hand, zegt een kennis. “Als je in Sint-Pieters-Woluwe aan politiek wil doen, dan was het de MR of Open Vld. Ik vind het trouwens straf dat zo iemand begint op het gemeentelijke niveau. Reynders, die van Luik naar Brussel was verhuisd, was in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen zeer positief over haar inzet.”

Alexia Bertrand wordt wel eens ‘het metekind van Didier Reynders’ genoemd. Haar politieke engagement heeft niet belet dat ze in 2013 toch niet-uitvoerend bestuurder werd bij Ackermans & van Haaren, een functie die ze ook als kabinetschef behoudt.

Geen belangenvermenging

Vorig weekend plaatste de Franstalige pers daar vraagtekens bij. Kan het dat iemand die als kabinetschef van een vicepremier onder andere het fiscale beleid mee uittekent, bestuurder is van een bedrijf met participaties in sectoren die direct geraakt worden door het regeringsbeleid? Volgens het kabinet van Didier Reynders is er geen probleem: “Volgens een akkoord met Didier Reynders zal elk belangenconflict nauwgezet worden vermeden.”

Carla Dejonghe relativeert eveneens: “Ik ken Alexia overigens helemaal niet van haar bekende vader. Ik heb pas het voorbije weekend in de krant gelezen wie haar vader is. Dat komt bij ons niet ter sprake. Het is ook helemaal niet de reden waarom ze in de partij is. Nee, Alexia gaat er helemaal zelf voor. Ze is een echt campagnebeest. Bij de jongste verkiezingen heeft ze alle straten afgelopen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content