Alain Bernard (CEO DEME): ‘Elk idee moet geld opbrengen’
Alain Bernard is de zevende genomineerde voor de Manager van het Jaar.
Drie vragen aan Alain Bernard
Hoe is het orderboek, en wat zijn de vooruitzichten?
Bernard: “Het orderboek blijft op peil. We hebben nieuwe werven in Panama, La Réunion, Turkije, India, en in Egypte gaan we de haven van Port Saïd verdiepen. Ook bij GeoSea (maritieme engineeringdochter, nvdr) zit een aantal projecten in de pijplijn.
“De grote onbekende zijn de Chinezen. Die komen naar Europa. De Chinese baggeraar CHEC haalde dan weer een contract van 300 miljoen euro binnen om een energie-opslageiland in Swansea Bay te bouwen. Maar zoals alle bedreigingen is de komst van de Chinezen ook een opportuniteit. Het land wil af van zijn steenkoolcentrales en zet in op kern- en hernieuwbare energie, waaronder 30 gigawatt aan wind, te bouwen in de komende jaren. Daar staan we klaar voor. We bouwen vier sleepzuigers, een hefeiland, een ponton en een kabellegger. Bovendien worden Chinese werven ook zeer competitief. Onder beheer van het Nederlandse IHC bouwen we er een kraanschip, de Rambiz 4000. ”
China schermt, net als de VS, zijn markt af. Krijgt u die opengebroken?
Bernard: “In China heb je licenties nodig, maar lokale partijen zijn geïnteresseerd in samenwerking. In de Verenigde Staten is het een kwestie van oude wetgevingen. We hebben een win-winvoorstel klaar, maar dat moet nu worden meegenomen in de TTIP-onderhandelingen over meer vrijhandel tussen Europa en de Verenigde Staten.”
Hoe belangrijk worden niet-baggeractiviteiten voor DEME?
Bernard: “Die zijn goed voor ongeveer een derde. Maar we laten alle onderdelen groeien: onze milieudochters, zoals DEC, maar ook de olie- en gasdochter Tideway. Die laatste markt is nu wat stiller, maar zal op middellange termijn ook herstellen.”
Vandaar de keuze.
Met Alain Bernard aan het roer diversifieerde DEME naar groene en blauwe energie, zonder de baggeractiviteiten uit het oog te verliezen. Hij voerde een rebranding door, waardoor alle dochters onder hetzelfde logo opereren. Het bedrijf zet zwaar in op innovatie en toonde zich een pionier in maritieme en milieutechnieken. Dochter Soils was twintig jaar geleden de eerste die zich bezighield met landfill mining: het opgraven en recycleren van oude stortplaatsen. Anno 2015 zoekt het naar oplossingen om iets te doen aan de plastic soup, het plastic afval in de oceanen. Bovendien is Bernard niet te beroerd zijn stem te laten horen in het maatschappelijke debat over de energievoorziening.
Het meest markante feit.
DEME deed een flinke brok van de verbreding van het Suezkanaal, een project dat in recordtempo werd afgewerkt. Het kocht en plaatste ook de eerste commerciële windturbine van het Belgische bedrijf Xant. De concessieaanvraag voor i-Land, een kunstmatige atol om energie op te slaan, werd voorlopig ingetrokken. “We willen eerst het Europese pad bewandelen. We blijven erin geloven. Het heeft ook vijftien jaar geduurd voor we werden gevolgd in windmolenparken op zee.”
De mooiste prestatie.
C-Power, het eerste windmolenpark op zee. Een samenspel van wetgevend werk, milieutechnologie en innovatieve financieringstechnieken, waaruit ook het idee van DEME Concessions is gegroeid.
De belangrijkste uitdaging.
“De rendabiliteit op peil houden. Het bedrijf wordt groter, terwijl ons uitgangspunt altijd is geweest dat we kort op de bal spelen. Die dynamiek moet erin blijven. We hebben constant programma’s van kostenbeheersing lopen, zonder dat we ons willen vastrijden in administratie. ”
De goede manager.
Zijn trackrecord, waarbij een stevig dividend wordt gekoppeld aan investeringen en innovatie. Zelf relativeert hij: “Ik ben het in elk geval niet alleen. Wij zijn geen multinational, maar een groep kmo’s. Aan het hoofd daarvan staan ondernemers. Dat geldt ook voor mijn voorzitter, Luc Bertrand. Tegelijk moet elk idee ook worden gemanaged. Het moet geld opbrengen.”
cv
Geboren op 29 december 1955
Diploma burgerlijk ingenieur bouwkunde en industrieel management KU Leuven
1980-1985: site superintendent en projectmanager Dredging International
1985-1989: general manager Hydro Soils Services
1989-1996: areamanager Dredging International
1996-2006: general manager en COO DEME Group
2006-nu: CEO DEME Group
Bestuurder: Aquafin, CFE, Voka, Belgische Redersverening, Flanders Investment & Trade
Geconsolideerde omzet 2014 (IFRS): 2586,9 miljoen euro
Ebitda 2014: 501,5 miljoen euro
Nettoresultaat 2014: 168,9 miljoen euro
Orderboek: 2420 miljoen euro
Werknemers: 4600 (FTE: 4311)
Manager van het Jaar 2015
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier