Aantal vrouwelijke topambtenaren neemt toe

In amper een jaar tijd nam het aantal vrouwen in topfuncties van 21 procent (2008) toe tot 25 procent (2009). Dat betekent dat één topambtenaar op de vier een vrouw is. Vier jaar geleden was dat nog maar één op de tien. Het streefcijfer is één op de drie.

“Een aantal talentvolle vrouwen is erin geslaagd zich op te werken”, zegt de Vlaamse Emancipatieambtenaar, Ingrid Pelssers, maandag in De Standaard. “Zij vormen op hun beurt een rolmodel voor andere vrouwen.”

Pelssers verwijst onder anderen naar Katrien Verhegge, die administrateur-generaal van Kind en Gezin is, naar Raymonda Verdyck, die aan het hoofd staat van het Gemeenschapsonderwijs, en naar Michèle Scheys, de nieuwe secretaris-generaal van het departement Onderwijs.

Anders is het gesteld met het middenkader: het aantal vrouwen daar is blijven steken op 26 procent. Dat betekent dat de pool van vrouwen waaruit voor hogere benoemingen gerekruteerd moet worden, maar even groot is.

Allochtonen op hun beurt nemen bij de Vlaamse overheid nu 2 procent van de functies voor hun rekening, een stijging met 0,2 procent sinds de voorgaande meting. Het streefdoel is 4 procent tegen 2015.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content