Aantal Vlaamse werkzoekenden niet toegenomen in juli

© BELGA

Vlaanderen telde in juli 245.413 niet-werkende werkzoekenden (NWWZ). Dat zijn er exact 59 minder dan vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters. Volgens Muyters wijzen een aantal cijfers evenwel op herstel van de Vlaamse arbeidsmarkt.

De voorbije maanden zorgden gewijzigde federale regels (langere beschikbaarheid) immers voor een (statistische) toename van het aantal werkzoekenden.

Daling jeugdwerkloosheid

“Juli is de eerste maand waarin de heropleving van de Vlaamse arbeidsmarkt groter is dan de statistische toename door de gewijzigde regelgeving”, aldus het kabinet Muyters. Zo daalde de jeugdwerkloosheid in juli gevoelig, met 5,1 procent.

De leeftijdsgroep van 25 tot 50 jaar liet een afname optekenen met 2,4 procent. Enkel bij de 55-plussers was er een toename, met 10,1 procent.

De werkloosheid daalde in juli in West-Vlaanderen (-1,8 pct) en Vlaams-Brabant (-1,3 pct), maar nam toe in Limburg (+1,9 pct), Antwerpen (+0,3 pct) en Oost-Vlaanderen (+0,3 pct).

Uit cijfers van Eurostat bleek eerder dat de werkloosheid in België lichtjes is gestegen. Die is tussen juni 2014 en 2015 toegenomen tot 8,6 procent. Daarmee doet ons land het slechter dan het Europees gemiddelde (9,6 procent). Een lichtpuntje: ook op Belgische niveau is de jeugdwerkloosheid gedaald van 22 naar 19,5 procent.

Grote werfreserves

Die lichte stijging heeft ook een invloed op de werking van de Vlaamse dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB). Uit cijfers die de CD&V heeft gepubliceerd blijkt dat er steeds minder vacatures worden gedeeld met Forem en Actiris, de Waalse en Brusselse collega’s.

Door de hoge werkloosheid hebben de drie diensten immers een grote eigen werfreserve. In 2014 ging het opnieuw beter met de arbeidsmarkt en bezorgden de Vlaamse bedrijven 3,5 procent meer vacatures aan de VDAB, stelde Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne. “Desondanks stuurde de VDAB veel minder vacatures door naar Wallonië en Brussel. Het ging om zowat 131.670 vacatures, terwijl dat er drie jaar eerder nog 160.304 waren. Dat is een daling met zowat 20 procent.”

De VDAB erkent dat er een dalende trend is, maar die is het gevolg van de conjunctuur. “Het aantal uitgewisselde vacatures hangt nauw samen met de eigen werfreserve”, zegt Shaireen Aftab van de VDAB. “De diensten bekijken wat ze tekort hebben en spelen daar op in.”(Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content