1 op de 10 Duitsers heeft tweede baan
Bijna één op de tien Duitsers met een reguliere baan ziet zich verplicht bij te klussen. Een record.
Bijna één op de tien Duitsers met een reguliere baan ziet zich verplicht bij te klussen. Een record. Dat meldt Der Spiegel op basis van cijfers van het ministerie van Arbeid.
In Duitsland doen veel werknemers – meer dan ooit – een beroep op een tweede baan. Eind vorig jaar liften 2.660.000 werknemers in Duitsland hun inkomen hoger via een zogenaamde mini-job. Dat zijn er 59.000 of 2,3 procent meer dan eind 2011 het geval was, blijkt uit cijfers van het federaal arbeidsbureau. Mini-jobs zijn deeltijdse arbeidsplaatsen, waar de verloning niet hoger mag zijn dan 400 euro per maand.
Omgerekend klust 9,1 procent van de werknemers met een reguliere baan bij via een tweede job. In tien jaar tijd is dat percentage ruim verdubbeld tegenover de 4,3 procent in 2003. Over de oorzaak van de forse toename van de ‘tweede baan’ heerst onenigheid. Volgens het linkse parlementslid Sabine Zimmermann ligt in de sterke stijging van het aantal mini-jobs het bewijs dat één inkomen niet langer volstaat voor de modale werknemer. De meerderheid die bijklust doe dit ‘uit pure financiële noodzaak en niet vrijwillig’, aldus Zimmerman.
Een woordvoerster van de federale ministerie van Arbeid wijst erop dat er op dit moment nog geen onderzoek bestaat die peilt naar de precieze oorzaak van de toename van het aantal mini-jobs. Volgens het ministerie zou niet enkel de financiële nood, maar ook de behoefte om meer te consumeren werknemers kunnen aansporen op zoek te gaan naar een bijverdienste. (BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier