INNOVATORS UNDER 35: maak kennis met de pioniers van morgen
Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
Jong innovatietalent verdient erkenning. Dat is al sinds 1999 de insteek van Innovators Under 35, een prijs van de prestigieuze MIT Technology Review. Met de steun van BNP Paribas Fortis vindt dit jaar de eerste Belgische editie plaats. Op 20 mei worden in Brussel de ‘Innovator of the Year’ en de ‘Social Innovator’ bekendgemaakt. We laten u al kennismaken met de kanshebbers.
Innovators Under 35 is meer dan een wedstrijd. Het is ook een gemeenschap van en ontmoetingsplaats voor jonge denkers en vernieuwers. Wat hen verbindt, is hun zoektocht naar innovatie waarmee ze bruikbare antwoorden geven op de grote maatschappelijke uitdagingen van vandaag.
Innovatie gaat hand in hand met ondernemerschap. Deze beide elementen zijn de kerningrediënten voor de uitbouw van een duurzame toekomst. Ook Max Jadot, CEO van BNP Paribas Fortis en jurylid van MIT, is zich hiervan bewust. “We willen als bank met deze prijs nieuwe ideeën, innovatie en ondernemerschap ondersteunen.”
Volgens Max Jadot is the right to fail, het recht om er niet te geraken, een belangrijke randvoorwaarde voor innovatie. “Dat lijkt iets negatiefs, maar dat is het niet”, vindt hij. “We moeten leren aanvaarden dat projecten kunnen mislukken. In de Verenigde Staten is dat veel meer aanvaard. Daar is er zelfs een soort van fierheid om succes te koppelen aan eerdere mislukkingen. De maatschappelijke acceptatie van rijkdom als gevolg van ondernemen is er ook groter dan in Europa en zeker dan in België. Tegelijkertijd zie ik hier toch ook hoopgevende initiatieven en signalen die wijzen op een meer positieve attitude ten aanzien van ondernemerschap.”
Innovators Under 35 draagt ook bij tot die acceptatie. Het biedt immers een uniek podium voor het aanstormende talent. In ons land mogen zeven jonge pioniers hun baanbrekende ideeën aan de jury voorleggen.
We stellen ze kort aan u voor:
Sébastien Deletaille: zijn MIT-project heet ‘Data for Good’ en analyseert data van mobiel telefoonverkeer in functie van ziektebestrijding, zoals bijvoorbeeld ebola.
Yves-Alexandre de Montjoye: doet onderzoek naar manieren om metadata van bijvoorbeeld mobiel telefoonverkeer te gebruiken, zonder dat de privacy van mensen wordt aangetast.
Catherine De Wolf: ontwikkelt een tool voor ingenieurs en architecten die hen toelaat om van in de ontwerpfase vast te stellen hoeveel CO2 een woning zal uitstoten.
Thibault Helleputte: zijn product ‘Reumakit’ laat reumatologen toe om sneller een precieze diagnose omtrent artritis te stellen.
Arne Pauwels: met zijn bedrijf ‘Wakati’ ontwikkelt hij een container op zonne-energie waardoor landbouwers in ontwikkelingslanden groenten en fruit langer vers kunnen houden.
Yves Van Ingelgem: werkt met zijn bedrijf Zensor aan de ontwikkeling van sensoren om zaken als corrosie en metaalmoeheid vast te stellen in stalen structuren.
Jérôme Wertz: ontwikkelt met zijn bedrijf ‘Phasya’ software die door analyse van beelden van het oog de graad van waakzaamheid bij mensen kan meten.
Hier vindt u meer uitgebreide info over de projecten die de zeven laureaten voorstellen in het kader van de MIT Award.
Inschrijven voor het MIT-event op 20 mei in Brussel kan hier.