‘Innovatie komt niet uit het niets’

© ID

Henri Godts van het Brusselse veilinghuis Arenberg Auctions vindt het belang van cultuur en geschiedenis onderschat. De nieuwsgierige boekenantiquair bezoekt graag musea en droomt van een bezoek aan de bibliotheek van het Vaticaan.

Wat was uw beste zet?

“In het boekenvak stappen. Ik was altijd geïnteresseerd in van alles en nog wat. Ik heb allerlei dingen gedaan tot op de dag dat ik besloot om van mijn passie, historische boeken, mijn beroep te maken. Antiquariaat is een beklijvend vak.”

Wat was uw grootste avontuur?

“De fusieoperatie die we nu aan het doen zijn. We bouwen twee concurrerende veilinghuizen om tot één nieuwe organisatie. De leuze van de boekenantiquairs is ‘ amor librorum nos unit’, de liefde voor de boeken verbindt ons.”

Wat is het beste boek dat u las?

“Ik ben altijd met boeken bezig, maar ik heb helaas niet veel tijd om ze te lezen. Een van de boeken die het meeste indruk op mij gemaakt hebben is De Magiër van John Fowles, een novelle uit de jaren zestig. Een ander dat mij heeft getroffen is De Uitverkorene van Thomas Mann.”

Wat doet u in uw vrije tijd?

“Mijn schaarse vrije tijd gaat naar het bezoeken van musea of een buitenlandse trip naar een cultuurstad.”

Wat had u nooit verwacht?

“De voldoening die ik haal uit het werk dat ik doe. Ik heb het altijd gezocht, maar ik wist niet dat het zo geweldig zou meevallen.”

Wat wordt onderschat?

“Het belang van cultuur en geschiedenis, daar komt veel innovatie uit voort. Innovatie komt niet uit het niets. Als je weet wat geweest is, kom je gemakkelijker tot nieuwe ontdekkingen. Het nieuwe ontstaat meestal uit onverwachte combinaties van zaken die al bekend zijn. Dat besef mis ik vandaag.”

Beste film?

Saving Private Ryan, een film uit 1998 van Steven Spielberg, vond ik heel indringend. Die film plaatst je midden in de traumatische realiteit van die oorlog en wat dat doet met de mensen die die gruwel moeten ondergaan.”

Waar droomt u van?

“Ik zou weleens een blad of een deel van een authentieke Gutenbergbijbel willen vinden. En de Biblioteca Apostolica Vaticana, de bibliotheek van het Vaticaan, eens bezoeken.”

'Innovatie komt niet uit het niets'
© ID

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content