INHOUDTAFEL

26

OMSLAGAUTOMOBIEL

Renault-Vilvoorde is niet meer. Er resten Europa nog 90 automakers. Die kunnen jaarlijks 18 miljoen wagens bouwen, maar ze verkopen er slechts 12 miljoen. Renault kondigt de komende “car wars” aan. Overcapaciteit maakt wereldwijd 80 autobedrijven overbodig, vooral op de “rijpe” Europese markt. Komt er na het kolen- en staalplan een Europees autoplan ? En blijven de constructeurs in België, als de arbeidsvoorwaarden niet drastisch veranderen ?

18

ECONOMIE & ONDERNEMENVARKENSSECTOR

18

Vergeleken met zijn Belgische collega, heeft de Deense varkensboer een zorgeloos leventje. Hij kweekt, de coöperatie slacht en verkoopt over de hele wereld, voor elke markt wat wils. “Varkenspest ? Hebben we sinds 1933 niet meer gehad. Mestoverschotten ? Kennen we hier niet.”

AFVALVERWERKING

21

Achter de schermen van de zaak-Falkenberg ontbrandt een hevige strijd tussen verbrandingsovens en cementbedrijven over de verwerking van gevaarlijk industrieel afval. Beide partijen verwijten elkaar concurrentievervalsing.

DISTRIBUTIE

22

Supermarktjes als annex van het tankstation ? Verzekeringen te koop in de hypermarkt ? Het zijn enkele nieuwe sporen die de Belgische distributeurs verkennen. De negende IMD-analyse van de grootdistributie legt sterkten en zwakten bloot.

REIZEN

32

Eind jaren zeventig introduceerde Taxistop het principe van het gedeeld liften : een wereldprimeur én een denderend succes. Taxistop zou de basis vormen van een resem activiteiten en bedrijfjes zoals Traject cv, Bike & Go bvba en Sherpa nv. Met eenzelfde filosofische basis de bestaande middelen beter aanwenden stevenen ze dit jaar af op een half miljard frank omzet.

CONGO

34

Enkele Belgische ondernemingen weerstonden de verkankering van Congo/Zaïre en groeiden uit tot oasen van sociale en economische activiteit. Deel drie van onze zomerreeks.

ONAFHANKELIJKE NV

36

Zal de onafhankelijke naamloze vennootschap de Belgische bedrijven in de toekomst de kans geven om een eind te maken aan de inteelt en de spelletjes à la Albert Frère ? Versterkt ze bovendien de Belgische verankering ?

INDIA

38

India wilde op eigen kracht een socialistische welvaartsstaat uitbouwen. Het werd een ramp. Vijftig jaar na haar geboorte wordt de heilige koe van de “zelfvoorziening” geslacht. Vandaag zoekt India buitenlandse investeerders, ook Vlaamse.

REGIO

42

Sint-Lambrechts-Woluwe : X-Treme wil de markt van opblaasbare structuren professionaliseren Anderlecht : Sporting Anderlecht opende de eerste fanshop van het land Knokke : De Belgische textielsector kreunt maar Suzy’s, producent van hondenkledij, speelt mee aan de Europese top.

44

MARKETING & MANAGEMENTFOTO-FINISHING

44

Foto-finisher Avuchrome (Perfect Print) doet nu serieus aan marketing, onder druk van de parallelle kanalen voor foto-afwerking.

AIRCONDITIONING

46

Te warm, te koud ? Dat is de kreet waarmee Daikin de afgelopen jaren airconditioning aan de man heeft gebracht.

MIX

47

Zomerkortingen in de reclamewereld Fietsen aan de kust met Nivea Sun WIM verdedigt politieke affiches NCR-Literair is terug Déjà vu : Belga en Philip Morris.

FISCAAL

50

Als het registratienummer van een aannemer geschrapt wordt, moet hij dat ook weglaten op zijn facturen en handelscorrespondentie. In de praktijk wordt dit evenwel vaak “vergeten”. Wie wil bouwen, moet dus dubbel voorzichtig zijn.

ZAKENIDEEEN

52

Kimono als vrijetijdskleding Internet via franchising Polshorloge op zonne-energie Zakenreis met uitstapjes voor de partner Hulpmiddelen voor slechtzienden Interactieve kiosken.

TIPS

54

BOEKEN

56

Peter Watson onthult in “De zaak Sotheby’s” hoe fraude, corruptie, manipulatie en witwasaffaires de kunsthandel beheersen Patrick Forestier, “De trein van de negus” Fred van Leeuwen, “Ontbijt met Haile Selassie” Peter Simoens & Jan Denys, “Wie werkt nog na vijftig ?” Marc Buelens & Ann Vermeiren, “Zelfzorg” Edward de Bono, “Over wijsheid”.

ZAKENLEVEN

58

NICHES

60

Domoticaproducent Ideebox verkoopt als enige in België zijn systemen via de groothandel, en is na drie jaar al marktleider Bouwgroep Valbusko vond een methode uit om oude trappen te renoveren In de jungle van reglementen rond uitzonderlijk vervoer speelt Pauls Convoy Service de ervaren gids.

62

MULTIMEDIAOPENBARE BESTUREN

62

De zuivere intercommunale Cipal won begin 1997 het contract voor de inning van het Kijk- en Luistergeld en gaat dat werkje voortaan in detail en automatisch verzorgen. Daarvoor heeft de intercommunale haar toch al indrukwekkende informatica-uitrusting in Geel nog versterkt. Meteen wil Cipal ook het Internet naar de gemeenten brengen. Een portret.

HOTLINE

65

Upefe verkiest Psion tot “firma van het jaar” Nieuw directiecomité bij Digital Apple lanceert nieuwe Macintosh-versie Site van de Week : Internet Movie Database.

66

STYLEMUZIKALE VS

66

Nashville, Memphis en New Orleans, de muzieksteden van het zuiden, hebben nog veel meer in petto : rijkdom aan cultuur, prachtige gebouwen, historische hotels, uitstekende keuken en gezellige bars.

COCKTAIL

72

GASTRONOMIE

74

In restaurant De Gouden Muts, achter de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Aarschot, wordt gulle gastronomie geserveerd.

REIZEN

75

Pretparken met verschillende amusementsformules onder één dak maken furore in de Verenigde Staten. Vindt dit concept binnenkort ook ingang in Europa ?

AUTO

76

Met het comfort, de veiligheid, de discrete charme en de beschaafde prestaties van het nieuwe topmodel 9-5 wil Saab het tij doen keren.

BOEK & CD

77

Het mistige en mysterieuze Ierland als inspiratiebron voor tal van auteurs.

FILM & TELEVISIE

78

Wes Craven zet met “Scream” de kroon op zijn werk als meest vooraanstaande regisseur en scenarist binnen het horrorgenre.

KUNST

79

Martin Margiela stelt de vergankelijkheid van de mode tentoon.

VARKENSBOER ERIK SKOWGAARD KRISTENSENIn Denemarken is het maximum aantal varkens bij wet vastgelegd. Een boer mag per hectare niet meer dan 50 slachtvarkens hebben. Varkenspest is er sinds ’33 niet meer voorgekomen, en mestoverschotten kennen ze niet. Lessen voor België ? Blz. 18.

ARTHUR PHILIPS (CIPAL)De zuivere intercommunale Cipal won begin 1997 het contract voor de inning van het Kijk- en Luistergeld en gaat dat werkje voortaan in detail en automatisch verzorgen. Portret van een informatiecentrum met katholieke wortels. Blz. 62.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content