INHOUDSTAFEL

28

OMSLAGOOST-AZIE

Azië wordt geteisterd door een reeks financiële aardschokken. Indonesië, Thailand en Zuid-Korea zijn er het ergst aan toe. Het epicentrum ligt evenwel in Japan. Begeven de funderingen van het compleet vermolmde Japanse financiële systeem ? Worden binnenkort ook India en China gegeseld ? En in welke mate zullen Europa en de VS last hebben van naschokken ? Eén zaak is duidelijk : de crisismanagers van het Internationaal Monetair Fonds staan voor een immens zware taak.

24

ECONOMIE & ONDERNEMENTELECOM

24

Zowel Belgacom als Telenet lijken elke frontale confrontatie te schuwen op de vrije telecommarkt anno 1998. Is dat het beeld van de nieuwe concurrentie ?

FINANCIEEL BEHEER

26

Als u met knikkende knieën naar uw bankkantoor trekt, bent u geen uitzondering. Weinig Vlaamse ondernemers biechten daar plankenvast. Het adviesbedrijf Finpower met twee oude rotten uit de bankiersstiel noemt zijn bankbegeleiding een bestseller. Een McKinsey voor de middenmoters.

DISTRIBUTIE

34

De Nederlandse inkoopcombinatie Euretco neemt een 24 %-participatie in zijn Belgische collega Hobo Faam. Die wil van de Nederlanders wat financiële kracht, maar vooral retail-knowhow meepikken.

MONETAIR BELEID

36

Stroef werkende arbeidsmarkten houden de Europese werkloosheid hoog. De toename van de werkloosheid in de jaren negentig kwam er echter als gevolg van een monetair wurgbeleid, zo argumenteren de economen Jean-François Mercier en Paul De Grauwe. Gaat de nieuwe Europese Centrale Bank ook té doortastend op de monetaire rem staan ? De lidstaten van de Europese Unie reageren behoorlijk verschillend op monetaire impulsen, aldus IMF-economen.

BANKEN

41

Michel Tilmant straalt. Zijn bank duikt na vijf jaar op uit de mist. De verzekeringen worden nu al ingekocht bij De Vaderlandsche, de andere Belgische ING-dochter. Een bescheiden start bij de nieuwe club.

ZIEKTEVERZUIM

42

De Belgische bedrijven zijn gemiddeld vrij gezond, letterlijk dan. Inzake ziekteverzuim behoren ze tot de goede Europese middenmoot. Is er nog ruimte voor verbetering ? Een recente spectaculaire daling van het absenteïsme in Nederland laat vermoeden van wel.

INVESTEREN

47

Is er in België wettelijk ruimte voor een informele club van investeringsengels ? De West-Vlaamse financier Fernand Cloet denkt van wel.

MILIEU

48

Aansluitend op het uitrustingsplan 2005 bouwt Electrabel voor 4 miljard frank extra rookgaszuiveringsinstallaties in zijn steenkoolcentrale in Langerloo (Genk). Gyproc koopt het gerecycleerde ontzwavelingsgips. Na twintig jaar, ook in ons land.

REGIO

50

Lanaken : Krijgen sponsors van de Lanaakse volleybalclub voordelen van lokale politici, zoals de VRT suggereert ? Burgemeester Willen is “not amused” en vermoedt een vuil politiek spel achter de berichtgeving Bocholt : Tien jaar geleden werd voor de eerste maal de sanering bevolen van een oude arseenfabriek in hartje Limburg. Vandaag staat deze site, een berucht blackpoint, nog steeds te verkrotten en veroorzaakt een toenemende arseenvervuiling Lembeek : Electrolux snoeit wereldwijd voor een kwart in de kosten. De logistiek voor België verschuift alvast naar Nederland. Administratie en technische support blijven in ons land.

64

MARKETING & MANAGEMENTDISTRIBUTIE

64

Hebben de supermarkten van vandaag nog toekomst ? De Smart Store van Andersen Consulting, een plaats waar het consumentengedrag van morgen wordt gevisualiseerd, zoekt daarop een antwoord. Winkelen in de volgende eeuw.

MIX

67

Autosalon : Ook banken voeren slag Affichagewedstrijd van Sunsnacks Trappistenkloosters beschermen biersoort Regionale Televisiereclame in een boek.

FISCAAL

70

De plannen om de tijdelijke verlaging van het BTW-tarief met zes maanden te verlengen, waren op zich zeer goed. Maar de uitwerking ervan is een echte janboel geworden.

ZAKENIDEEEN

72

De klas van 2000 Goedkopere lasers Timmeren op computer Vloeren met oren Cinema met uitleg Jojo’s weer in zwang Spelen om te leren.

TIPS

76

BOEKEN

79

De Brit John Mole onderzoekt in “Zo doen we dat Over het omgaan en samenwerken met Europeanen” Europese gewoonten en keilt gezwind enkele clichés omver Mark Sirower, “De valstrik van synergie” Bryan Magee, “Bekentenissen van een filosoof” Raoul van Caenegem, “Geschiedenis van Engeland” Dag na dag 97-98.

ZAKENLEVEN

82

NICHES

86

Via een puike distributeur scoort Alain Selhorst met cd-roms op maat van kinderen Een open haard is een complementaire verwarming. Als luxueus en stijlvol product nestelt ABC Design zich in een riante niche Wesco maakte van de productie van vrouwenbroeken zijn specialiteit. Merkenbeleid en distributie zijn aan anderen besteed.

88

WEB & NETCALL CENTERS

88

De ooit zo zwijgzame Vlaming wordt gaandeweg meer communicatief. Call centers varen er wel bij.

HOTLINE

91

United Traffic Limited (45 % Riverland Holding) brengt sites op smaak Microsoft vecht juridische strijd op vele fronten Mooi weer bij Sun Microsystems Echonet helemaal vrij Site van de week : Belgium Trade Area.

94

STYLECOSTA RICA

94

Dit Midden-Amerikaanse land heeft geen leger en is een buitenbeetje inzake democratie en ecologie. Een paradijs voor ecotoeristen.

MODE

98

Onze landgenoot Fernand Hollander van Cortina heeft een plaatsje veroverd in het prestigieuze Modemuseum in Parijs.

GASTRONOMIE

101

In driesterrenrestaurant Bruneau in Brussel kan je ’s middags terecht voor een heerlijke businesslunch tegen een redelijke prijs.

GOLF

102

De 15-jarige Nicolas Colsaerts is één van de meest beloftevolle golfers in België en in Europa.

REIZEN

103

Zakenlui die geregeld in opdracht van het bedrijf naar het buitenland reizen, zijn vaker ziek dan collega’s-thuisblijvers. De Wereldbank legt de bewijzen op tafel.

AUTO

104

Bijna dertig jaar nadat de laatste Kever van de band rolde in Vorst, brengt Volkswagen een stukje autogeschiedenis opnieuw op de markt : de New Beetle.

BOEK & CD

105

Wat aten de Belgen tussen 1900 en 1960 ? Diane De Keyzer maakte een boeiend boek over grootmoeders keuken.

FILM & TELEVISIE

106

“De smaak van de kers” : een indrukwekkende bezinning over dood, zelfmoord en de kracht van het leven.

KUNST

107

Wat brengt de 43ste Antiekbeurs van België ?

COCKTAIL

108

JOHN GOOSSENS (BELGACOM) EN PAUL VAN DER SPIEGEL (TELENET)1998 staat symbool voor de vrije telecommarkt in België. Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie kende inmiddels een voorlopige vergunning toe aan twee nieuwe marktspelers : Telenet en WordCom. Maar er zitten nog minstens zeven tot acht dossiers in de pijplijn. Vraag is of die toegenomen concurrentie ook de consument ten goede zal komen. Momenteel schuwen zowel Belgacom als Telenet elke frontale confrontatie. Is dat het beeld van de nieuwe concurrentie ? Blz. 24.

DIRK FRANS (SITEL BRUSSELS) Call centers zijn booming business. Vorig jaar groeide het aantal werkposten in de sector met meer dan 30 % in Europa. Informaticabedrijven, banken en verzekeringen leiden de vraag. Marketingdirecteur Dirk Frans van Sitel Brus

ECOTOERISME Costa Rica is een gedroomd land voor de ecotoerist die beu gekeken is op de traditionele safari’s. Hier vindt u alle types van tropisch regenwoud en een cocktail van planten, dieren en mensen. Blz. 94.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content