INFORMATICA
Meer dan 60% van nieuwe informaticaprojecten mislukt. Alleen al in de VS en Groot-Brittannië ging al ruim 58 miljard pond verloren als gevolg van informaticaperikelen. Binnen enkele seizoenen kan de millenniumbug voor nooit eerder geziene technische problemen en zelfs paniek zorgen. Je hoeft echter niet tot de eerste week van het jaar 2000 te wachten om de schade op te meten die de computer teweegbracht. Voor schadeonderzoekers wacht er nu reeds een niet te bedwingen berg aan interessante gevallen. Al sedert de uitvinding van de computer door Charles Babbage, worden computergebruikers geplaagd en geteisterd door hiaten in programma’s, bugs en al dan niet rampzalige crashes. Charles Babbage? Hij blijkt de echte uitvinder van de computer. Al in 1830 (geen tikfout), toen andere wondertechneuten nog verwoed aan stoomtreinen sleutelden, ontwikkelde hij de difference engine, de voorloper van de computer. Omdat het project domweg zijn budget opgesoupeerd had, werd het terzijde geschoven.
Met Babbage begint Tony Collins zijn indrukwekkende reis door de geschiedenis van de computer. Hij wijst de scharniermomenten en de grote stappen voorwaarts aan, maar zijn ware belangstelling gaat uit naar de problemen, storingen en catastrofes in het automatiseringswereldje. De tv-documentairemaker voor de BBC, auteur en uitgever van Computer Weekly, ontpopt zich in Crash tot een technologisch onderzoeksjournalist. Samen met de Amerikaanse computerjournalist David Bicknell brengt hij een representatief en hoogst onrustwekkend overzicht van allerhande informaticarampen. De ondertitel is duidelijk: Learning from the World’s Worst Computer Disasters.
De auteurs monsteren niet alleen de schade, ze zoeken ook de oorzaken. Op die manier zien ze een patroon ontstaan. Bijna altijd blijkt een te grote ambitie de ramp vooraf te gaan. De bijbelse hoofdzonden worden vertaald naar de informaticawereld. Naast hoogmoed en arrogantie, waarschuwen Collins en Bicknell ook voor consultanten. Heb er niet te veel vertrouwen in. Sommige beunhazen hebben er alle belang bij om de kwalen te laten aanslepen. Laat je ook niet sussen door advocaten die je toevertrouwen dat je de leverancier kan laten opdraaien voor alles wat verkeerd loopt. Hoe dan ook, zoek eerst zelf uit wat je precies nodig hebt en wat je verwacht van de computer. “Als je niets afweet van computers, maar alles van je business, weet je al 90% van wat er nodig is om te weten over de computerisering van je business.”
Tony Collins & David Bicknell, Crash – Learning from the World’s Worst Computer Disasters. Simon & Schuster, 428 blz. ISBN 0684816873.
LDD
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier