INFORMAL INVESTORS
10 MILJOEN GULDEN OP ÉÉN DAG.
Een opvallende informal investor is Jaap Rosen Jacobson die einde augustus Frevag kocht van Freddy Van Gaever. Via deze vennootschap verwierf hij de controle over VLM (de Vlaamse Luchttransportmaatschappij). Jaap Rosen Jacobson komt uit de Nederlandse investeerdersclub Wolters, Schaberg. Hij woont in Eindhoven en wil een Antwerpse basis.
Waar vind je informal investors in België ? De Nederlandse miljonairs in de provincies Antwerpen en Limburg zijn een onuitputbare rekruteringsbasis. “Mij is het verhaal bekend van een pleintje in België waarrond vermogende Nederlanders wonen. Een ondernemer die 10 miljoen gulden kapitaal zocht, werd daarheen geloodst en vóór de dag om was lag de som klaar. Bij mekaar gebracht door de omwonenden,” lacht drs. Schuit, hoofddocent bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit.
“Ook zijn er Nederlandse informal investors gedomicilieerd in Liechtenstein en Monaco. Ze willen niet gezien worden, hebben een natuurlijke aversie van de overheid en de fiscus, hoewel het keurige lui zijn. De gesteunde bedrijfsleider kan bij terugkoop afrekenen op een nette wijze met een buitenlands ondergebrachte maatschappij.”
Drs. Schuit houdt van het klein- en middenbedrijf. Zijn Vlaamse boezemvriend is Rik Donckels van het Studiecentrum voor kmo’s. Met drs. van Wijk schreef Schuit de studie Informal Investors, ondernemende investeerders voor doelgerichte ondernemers.
“Een investering hangt af van de goedertierenheid van de bankier. Maar een ondernemer praat over omzet en investeringen, terwijl de bankier het heeft over winst en zekerheden. De bankier is te weinig gericht op het cashflowmanagement van de ondernemer. Daar ligt een taak weggelegd voor de informal investor, die tegelijkertijd de rol van privé-bankier én ondernemer vervult,” zegt Schuit.
Zijn berekeningen geven aan durfkapitaal een rendement van 12 %. Een informal investor haalt gemiddeld 20,4 %. Schuit : “De informal investor kent de geheimen van een sector, hij ziet de relatie tussen markt en product.”
Een informal investor besteedt 3 à 6 uren per week aan een participatie. Als hij er zes volgt, is zijn werkweek vol. Schuit : “Een durfkapitalist volgt 50 dossiers, die heeft meer doorlooptijd nodig, en er ligt gemiddeld 3 à 4 maanden tussen idee en groen licht. Een informal investor beslist prompt.”
Drs. Schuit heeft een zoals hij zelf zegt conservatieve raming gemaakt. Nederland telt tussen de 600 à 1000 informal investors, die samen 2,5 à 3 miljard gulden in bedrijven stoppen (gemiddeld 3,75 miljoen gulden). “Dat is meer dan de bedragen die de durfkapitalisten in Nederland ter beschikking stellen,” zegt Schuit.
Een reguliere belegger of formal investor maakt in de allereerste plaats een afweging tussen risico en rendement. Hij is een “volger”. De informal investor rangschikt het rendement slechts op de zesde plaats. De eerste reden voor zijn inlage is het plezier, het actief zijn, de fun. Hij is een “begeleider”. Een durfkapitalist blijft gemiddeld tien jaar : zijn rendement volgt na het zevende jaar. Een informal investor steunt bepaalde affaires tot 18 jaar lang. Hij treedt op ieder moment waarop voor hem de uitdaging interessant is, binnen in het kapitaal.
F. Cr.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier