INDUSTRIEZONES, ANDERS BEKEKEN

Overheid en privé-ondernemers slaan de handen in elkaar voor een nieuwe industriezone in Kortrijk. Maar wie er zich wil vestigen, wordt wel eerst gescreend.

Niet alle industriezones moeten er eender uitzien : grijs en grauw, lelijk en saai. Met die filosofie voor ogen willen de Kortrijkse Koramic-groep van topman Christian Dumolin (via de vastgoedmaatschappij Korimco), Firmin Cornelus van de West-Vlaamse intercommunale Leiedal, en de stad Kortrijk een totaal nieuw ogende industriezone inplanten aan de rand van Kortrijk. De voorbije weken zette Leiedal het licht op groen voor de ontwikkeling van Kortrijks nieuwste bedrijvenpark, luisterend naar de naam Deltapark. Deltapark wil ook uniek zijn omdat het initiatief grensoverschrijdend (privé en overheid) werkt.

Het Deltapark zal anders ogen dan andere Vlaamse industrieparken : aantrekkelijk (zowel architectonisch als qua inplanting) en overzichtelijk. Bedrijven die zich op het 40 hectare grote Deltapark willen vestigen, zullen vooraf gescreend worden en aan welbepaalde inplantingsvoorwaarden moeten voldoen. Er wordt bij voorkeur gemikt op bedrijven die onderzoek, productie en kantoren onder één dak brengen, maar ook dienstverlenende bedrijven of fijnmechanische industrie zijn welkom.

Volgens Karel Debaere, projectmanager van Hoog Kortrijk, is lang nagedacht over het concept. Het is de bedoeling dat het Deltapark iets uitstraalt. Dat zal onder meer moeten gebeuren via op het eerste gezicht eenvoudige ingrepen zoals een overzichtelijk plan van aanleg, brede en lange lanen, veel groen (bomen, hagen), parkings die aan het oog zijn onttrokken, een aflopend terrein en enkele markante referentiepunten. Een landschapsarchitect (Jabbekenaar Paul De Roose) moet het geheel in goede banen leiden.

Voor de lay-out van het Deltapark, hebben Korimco, Leiedal en de stad Kortrijk, de mosterd in Engeland (en voor een deel in Frankrijk) gehaald. Het Deltapark zoekt nu kandidaat-bedrijven, maar dit mag gezien het gebrek aan industriegronden in de streek niet echt een probleem vomen. Het staat zo goed als vast dat de Franse distributeur van sportartikelen Decathlon volgend jaar de spits afbijt in het ten oosten van Kortrijk gelegen Deltapark.

FIRMIN CORNELUS (DIRECTEUR LEIEDAL) EN CHRISTIAN DUMOLIN (KORIMCO) Het Deltapark in Kortrijk moet anders ogen dan andere Vlaamse industrieparken : aantrekkelijk op het gebied van architectuur en inplanting, en overzichtelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content