Induss bouwt waterfabriek in Antwerpen

Water.link, de koepel die boven de watermaatschappijen AWW en TMVW is geplaatst, heeft met Induss een eerste dochter gebaard. Die bouwt tegen volgende zomer een nieuwe fabriek voor gedemineraliseerd water, en een 14 kilometer lang distributienet daarvoor, in de Antwerpse haven. Totale investering: 23 miljoen euro.

Induss kreeg van zijn ouders een startkapitaal van 7,5 miljoen euro mee, en mikt voor volgend jaar op een omzet van 45 miljoen euro. Binnen de drie jaar moet er minstens ook een groot buitenlands contract worden binnengehaald.

“Tot nu toe heb je ofwel technologieleveranciers, waterbedrijven of dienstenbedrijven, die installaties exploiteren”, licht CEO Ellen Theeuwes van Induss toe. “Wij doen de drie: we leveren water, technologische oplossingen en doen de exploitatie.”

De grote waterfabriek – 1750 vierkante meter – komt vlakbij het terrein van Total. Dat is geen toeval: met een aantal van de grootste Antwerpse petrochemische bedrijven werden al contracten afgesloten. De fabriek zelf wordt pas operationeel midden volgende zomer, maar vanaf 1 januari heeft Induss al wel een aantal leveringscontracten. In de tussenperiode wordt gebruikgemaakt van de overcapaciteit van een naburig bedrijf. “We starten in het verzorgingsgebied van AWW en TMVW, maar onze ambities reiken tot ver daarbuiten.”

Induss zal water leveren in de vorm die de industriële klanten – chemie, voeding, textiel, energie… – nodig hebben voor hun productie. Theeuwes, met een verleden bij onder andere Katoen Natie en Ahlers, kent er goed haar weg: “Voor veel van die bedrijven is dit geen kernactiviteit. Bovendien zijn veel van die installaties aan vervanging toe. Er is ook ecologisch winst: elk bedrijf heeft nu een eigen installatie, inclusief veiligheidssysteem, waardoor er eigenlijk overcapaciteit is.”

Snelle start

In eerste instantie zal de fabriek twee productielijnen tellen, die elk 400 kubieke meter gedemineraliseerd water per uur kunnen leveren. Tegen 2015 moet dat 2 miljoen liter, of 2000 kubieke meter per uur worden. Via een dubbele leiding zal water naar klanten in het hele Antwerpse havengebied op de rechteroever worden vervoerd. Afhankelijk van het succes volgt later een ondergrondse leiding om ook het linkeroevergebied te bedienen, of een aparte fabriek voor de Waaslandhaven. “De respons is in ieder geval groter dan we verwacht hadden”, geeft voorzitter Ivan Geilenkotten van Induss toe. “Oorspronkelijk dachten we pas binnen een paar jaar een eigen fabriek nodig te hebben.”

Induss kan ook teren op de ervaring van de fabriek in Gent. Daar wordt op basis van membraantechnologie drie kwaliteiten water aangeboden aan de lokale klanten. In Antwerpen zal met ionenwisseling worden gewerkt. De haven van Antwerpen neemt nu zowat 60 miljoen liter leidingwater per jaar af, waarvan zowat de helft wordt gedemineraliseerd.

Als volle dochter van water.link kan Induss terugvallen op de expertise van de moederbedrijven, zonder de beperkingen van het statuut van een overheidsbedrijf. “Daardoor kunnen we – en zullen we – het potentieel bekijken langs het Albertkanaal, in de havens van Gent, Zeebrugge of elders.”

Nog dochterbedrijven

Water.link heeft overigens nog andere dochters in de startblokken staan: Rio.link mikt op sanering en afvalwaterbeheer in het werkgebied van AWW en TMVW. CoDAM ten slotte wil alle informatie over waterleidingen en riolen in kaart brengen en centraliseren. Geilenkotten: “Dat zal waarschijnlijk met nog meer partners gebeuren, en is dus ook niet voor meteen. Maar we willen wel het initiatief nemen.”

Inmiddels heeft Water.link ook een samenwerkingsakkoord afgesloten met de watermaatschappij VMW. De joint venture die daaruit voortvloeit, Aqua.duct, moet het werkgebied van AWW en TMVW koppelen met dat van VMW via twee grote doorvoerleidingen. Daardoor werken drie van de vier grootste openbare waterbedrijven samen.

Met het vierde, Pidpa, koesterde AWW ooit fusieplannen. “Maar toen was de context anders”, stelt Geilenkotten. In de Vlaamse regering dromen sommigen zelfs van één groot Vlaams waterbedrijf, al zijn lang niet alle betrokkenen voorstander van dat idee. Twee procent van het aandelenkapitaal van Water. link staat alvast nog open voor andere publieke bedrijven.

L.H.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content