Indiase mijnbouwtopper
Vedanta Resources is een ruim gediversifieerde grondstoffengroep op de beurs van Londen (notering sinds 2003), waarbij India vorig jaar voor twee derde van de inkomsten (64 %) zorgde, gevolgd door China (13 %) of samen dus drie kwart van de omzet. Vedanta is incontournable in India, want het zorgt voor 89 % van het zinkaanbod, 50 % van lood, 48 % van aluminium, 29 % van koper en 27 % van olie en staat zo voor 0,3 van het bruto binnenlands product (bbp) van de grootste democratie ter wereld. Vedanta Resources heeft het afgelopen decennium een sterk groeiverhaal geschreven, waardoor het eind 2014 tot de top acht van de meest gediversifieerde mijnbouwgroepen ter wereld behoort. Uiteraard niet van het kaliber van een BHP Billiton, Rio Tinto, Vale of Glencore, maar eerder in de categorie van een Freeport McMoran en Teck Resources, met een verwachte omzet boekjaar 2014-2015 (afsluitdatum 31 maart) in de buurt van 13 miljard USD.
Het groeipotentieel is bijzonder groot, in de wetenschap dat de gemiddelde Indiër bijvoorbeeld maar 1,5 kilogram (kg) per jaar aan aluminium consumeert of minder dan een kwart van de 6,6 kg voor de gemiddelde wereldburger en 15,4 kg voor de gemiddelde Chinees. Voor staal, koper, zink en olie zien we dezelfde verschillen met het wereldgemiddelde en China. India loopt ook inzake verstedelijking achter op het wereldgemiddelde (30 % versus 55 %).
In de eerste helft van het lopende boekjaar 2014-2015 haalde Vedanta 22 % van de omzet en vooral 48 % van de bedrijfskasstroom (ebitda) uit olie&gas, dankzij de spectaculaire ontwikkeling van het wereldklasseproject Rajasthan, dat in vier jaar tijd van bijna nul naar meer dan 200 miljoen vaten jaarlijkse productie is geëvolueerd. Voor de periode 2014-2017 wordt een verdere gemiddelde jaarlijkse productiegroei van 7 à 10 % in het vooruitzicht gesteld. In omzettermen levert koper de grootste bijdrage (37 %), maar de winstgevendheid laat te wensen over: amper 6 % ebitda-bijdrage tot het groepstotaal.
Vooral de Konkola-kopermijn in Zambia leverde het afgelopen jaar grote problemen op (langdurige productiestop). De mijn was dan ook nauwelijks nog winstgevend. Zink is in omzettermen vergelijkbaar met olie (22 %) en is nummer 2 qua winstbron (30 % ebitda-bijdrage). In tegenstelling tot die van olie en koper is de zinkprijs wel al ten gunste gekeerd door een dreigend tekort in 2016-2017. Vedanta zal misschien de Lisheen-zinkmijn na 2015 sluiten, maar beschikt met het Indiaanse HZL over de tweede grootste zinkproducent ter wereld. Daarnaast is er het Gamsberg-project in Namibië, het grootste nieuwe zinkproject dat binnen afzienbare tijd (2017-2018) gepland is om open te gaan. Aluminium, ijzererts en elektriciteit in termen van omzet en winst verder aan, maar zijn voor het overige weinig belangrijk.
De beurskoers was tot kort geleden in vrije val door de scherpe val van de olie- en koperprijs en de vrees dat een aanhoudend lage olie- en koperprijs tot het breken van de schuldconvenanten zou kunnen leiden. Per 30 september bedroeg de netto financiële schuld 2,1 keer de ebitda (tegenover een afgesproken norm van 2,75 in de schuldconvenanten). Maar gezien de verwachte scherpe ebitda-daling kan dit tot problemen leiden.
Conclusie
Vedanta Resources lijkt ons een heel interessante waarde vanuit een langetermijnperspectief om in te spelen op het groeipotentieel van India. Vandaar dat we de opvolging starten. Ook al beseffen we dat er, op korte termijn, zeker wat donkere wolken aan de hemel zijn. Maar die hebben de waardering al teruggebracht tot 0,6 keer de boekwaarde en 0,2 keer de omzet. Het dividendrendement van 7,3 % is indicatief, want wellicht niet houdbaar.
Advies: koopwaardig
Risico: hoog
Rating: 1C
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier