Inchecken en weg is de stress

Antoine Moreno Freelancejournalist

De deur van hotel Murano openduwen, dat is een knop omdraaien. Het is de beurskoersen en het jachtige, agressieve stadsleven vergeten. Dit hotel van de 21ste eeuw biedt een maximum aan technologisch comfort en trekt resoluut de kaart van de humor en de sterke sensaties.

Wie incheckt aan de receptie van hotel Murano in Parijs mag, bij wijze van spreken nog vóór hij zijn identiteitskaart moet bovenhalen, zijn wijsvinger presenteren aan een scanner. Biometrie, het huidige kruim van de hightech in identificatietechnieken, maakt sleutels of magneetkaarten overbodig. Zodra de receptie uw vingerafdruk heeft gedigitaliseerd, hoeft u alleen nog uw vinger te tonen aan de optische lezer van uw kamerdeur om binnen te kunnen.

“Heel wat bedrijven gebruiken dit procédé al, maar in het hotelwezen is het nog tamelijk uniek,” stelt PatriciaVandenReysen, directieattachee van Murano. Het biometriesnufje verhoogt uiteraard de veiligheid van de hotelgasten, maar verraadt ook veel over de strategie van Murano Urban Resort, zoals de volledige benaming een tikkeltje bombastisch luidt: de hele 4500 m2 van het complex is geconcipieerd in het teken van ultratechnologisch comfort.

Zo zijn de 43 kamers en negen suites uitgerust met een kleurenregelaar die de hele kamerverlichting bijstelt van rood tot oranje, van groen tot roze, tot de gast zich in een tamelijk irreëel lichtbad ondergedompeld vindt. De afstemknop naast het hoofdeind van het bed biedt keuze uit zeven vaste programma’s en één automatisch. Dit laatste vloeit in een ononderbroken stroom over van de ene golflengte naar een andere. Deze speelse benadering past in een tendens die momenteel ook wordt toegepast in andere designhotels zoals het Saint Martins Lane in Londen. Trouwens, ook in hoogkwalitatieve bad- en doucheruimten wordt de verlichting tegenwoordig afgestemd op de weldaden van de chromotherapie.

Technologie en humor voor een goed gevoel

Het Murano heeft niets aan het toeval overgelaten om ‘de levenskunst van de 21ste eeuw’, zoals de directie het zo graag noemt, te concretiseren. In dit tijdperk van internet en design wordt de liefhebber op zijn wenken bediend zodra hij zijn kamer betreedt: modem, WiFi, draadloze telefonie, LCD-scherm, hifi- en dvd-apparatuur van Bang& Olufsen.

Het komt erop aan die levenskunst te interpreteren met zin voor humor en met oog voor de schalkse knipoogjes. Let op het zacht kamerbreed tapijt van de seventies, monster de voorwerpen met organische vormen (eindelijk een minibar zonder plaatsvervangende schaamte!) en test de uitwerking van meubilair met bloemetjesmotieven. Overigens beleven die bloemetjesmotieven een triomfantelijke revival, zo blijkt uit de nieuwste collecties op de meubelbeurs van Milaan.

De kamers in Murano kregen Italiaanse voornamen, ingegrift in verchroomd reliëf, zoals op de kofferbak van een oude Studebaker. Die kamers – van Enzo tot Adriano – zijn allemaal perfect identiek en buitenmaats naar Parijse normen. Dat identieke geldt wel niet voor de HoneyMoon met rond bed en evenmin voor sommige suites met een privé-zwembad(je). De badkamer dwingt tot een glimlach bij het aanschouwen van al die aangeboden accessoires, keurig naast het bubbelbad: een revitaliserend oogmasker, een barbanostress (een speeltje in vormvast schuimplastic waarin overstresste zakenlui naar hartelust hun agressie kunnen wegknijpen) en zelfs een condoom in een verpakking van de jaren vijftig.

Design zonder designers

Terwijl de meeste van zijn confraters de inrichting toevertrouwen aan AndréePutman, ChristophePillet, MarcNewson of een andere rijzende ster van de interieurinrichting, durfde algemeen directeur JérômeFoucaud het aan hier te besparen. “Een bewuste keuze,” benadrukt Patricia Van den Reysen. “Wij zochten immers niet naar één unieke stijl maar naar een opeenvolging van afzonderlijke sferen om onze hotelgasten maximaal te verstrooien.” Er valt inderdaad geen rode draad te bespeuren in het poprestaurant met zijn plafond uit polymeerbuizen in stalactietvorm en indirect verlichte muren, de met kleuren verzadigde bar en het sobere salon dat als enige decor een spectaculaire geometrische schoorsteen heeft.

Het Murano – de naam komt van het eiland dat beroemd is om zijn Venetiaans kristalwerk en zijn schitterende kroonluchters – houdt van theatrale effecten en verbergt dat niet. De drang naar dat tikkeltje toomuch, deze nieuwe vorm van barok onder impuls van designer PhilippeStarck, is manifest aanwezig. Zelfs de liftcabine met haar wanden in synthetische mammoethuid ontsnapt niet aan dit koketteren met hoogstandjes. “Als u binnen twee weken terugkomt, krijgt u een heel ander, volledig zwart decor. We kunnen deze wanden namelijk volledig weghalen,” zegt Patricia Van den Reysen.

Het Murano ligt een beetje verrassend gesitueerd, dicht bij de Place de la République. Het hotel wil een nieuwe cliënteel aantrekken en rekent daarvoor op het dynamisme van de zeer nabije Rue Charlot en de Place des Vosges met hun vele kunstgalerijen. “Dit gedeelte van het 3e arrondissement, noordelijk van het Marais, beleeft een geweldige hausse onder impuls van jonge grafisch designers en modeontwerpers,” weet Patricia Van den Reysen. “De showrooms en trendy boetieks zoals AzzedineAlaiä, BarbaraBui of passen perfect bij onze positionering.”

Toch is de directie nog het meest gehecht aan het label ‘resort’. Murano maakt zich sterk dit aspect als eerste in de lichtstad aan te bieden. Het hotel moet echter nog heel even wachten – tot januari 2005 – om zijn resort-label écht te verdienen: dan pas gaat het kuurcentrum van 450 m2 open, met hammam, jacuzzi en verwarmd zwembad

Het hotel nieuwe stijl biedt een brede waaier van diensten aan, van roomservice op eender welk tijdstip tot kapper of massage tot in de late uurtjes. “Basisidee van dit nextgeneration paleis is op elk moment, op één en dezelfde plaats over álles te beschikken,” stelt Jérôme Foucaud. “Onze gasten kunnen het bekijken zoals ze zelf willen: ze kunnen hier tijd besparen ofwel net hun tijd nemen. ô

Antoine Moreno

U hoeft alleen maar uw vinger

te tonen aan de optische lezer van uw kamerdeur om binnen te kunnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content