In het hoofd van Tim Burton

Met een tentoonstelling over de fantasiewereld van filmmaker Tim Burton haalt C-Mine in Genk deze week een blockbuster van formaat binnen.

Tim Burton wordt zestig jaar op 25 augustus. Weinig filmmakers kunnen op zijn leeftijd het filmpalmares voorleggen dat hij al bij elkaar heeft bedacht. Zijn fantasierijke, macabere stijl vol krankzinnige kronkels ontwikkelde hij tijdens zijn begindagen bij Disney, toen hij in de jaren tachtig werkte aan onder meer Tron en The Black Cauldron. Met weinig succes: Disney schrapte veel van zijn bizarre ideeën. In 1984 werd hij ontslagen, omdat hij met Frankenweenie een te duistere film had gemaakt over een jongetje dat zijn overreden hond weer tot leven wou wekken.

In het hoofd van Tim Burton

Het was voor Burton de start van een eigenzinnige solocarrière, waarin hij onder meer Edward Scissorhands (1990), The Nightmare Before Christmas (1993), Sleepy Hollow (1999), Big Fish (2003), Corpse Bride (2005), Charlie and the Chocolate Factory (2005) en Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children (2016) maakte. Volgend jaar komt daar een verfilming van Dumbo bij, met Colin Farrell, Danny DeVito en Eva Green in de hoofdrollen.

De erfgoedsite C-Mine in Genk heeft met haar Tim Burton-expo opnieuw een rondreizende internationale expo te pakken. De internationaal gelauwerde show was al in New York, Parijs, Tokio, São Paolo en Praag te zien. Voor de omgeving van C-Mine kreeg hij een nieuwe scenografie, verzorgd door Jo Klaps.

Fans van Burton kunnen er een 400-tal ontwerptekeningen, schilderijen, foto’s, storyboards, maquettes en sculpturen ontdekken uit zijn bekende films. Je krijgt ook inzage in zelden getoonde persoonlijke projecten en vroege experimenten. Tussen 28 en 30 september komt Burton naar Genk voor een filmfestival en een signeersessie. Ondertussen kan je in Genk naar het Burton Café, uitgebaat door Giovani Oosters.

The World of Tim Burton, van 15 augustus tot 28 november in C-Mine Genk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content