In Europa’s achtertuin
De aanwezigheid van de Europese instellingen vormt een onmiskenbaar voordeel voor een gemeente die stilaan een harmonieus profiel begint te krijgen.
Toenemend succes: dat is, kort samengevat, de geschiedenis van residentieel Etterbeek. De verstedelijking van de gemeente voltrok zich al in de negentiende eeuw en nu vertoont ze een zeer homogeen architecturaal uitzicht, ook al bestaan er nog duidelijke verschillen tussen de wijken. De acties voor stadsvernieuwing, gekoppeld aan een sterk stijgende vraag (door de aanwezigheid van de Europese instellingen), doen die verschillen echter vervlakken. Het hoogwaardig gamma is nog altijd schering en inslag aan de grens met Woluwe, de buurt van het Montgomeryplein en het Sint-Michielscollege, maar andere wijken beleven op dit ogenblik een ware renaissance. De omgeving van het Jourdanplein en zelfs van de Kroonlaan, evenals de onderkant van de Waversesteenweg, kennen een opgemerkte heropleving.
Volgens schattingen van de vastgoedmakelaars kende Etterbeek een prijsstijging die vergelijkbaar is met die van Brussel, namelijk 10 tot 12 % per jaar. De gegevens die ingezameld werden door Stadim bevestigen die tendens: deze specialist stelt een verhoging van de referentieprijs vast met circa 9 % voor het geheel van de huizen.
Een bewijs van de opleving: een appartement van 80 m2 in de Groothertogstraat werd verkocht voor 110.000 euro; twee jaar geleden zouden de onderhandelingen nog afgesloten geweest zijn op 85.000 euro. Een ander interessant gegeven is dat de investeerders bijzonder actief beginnen te worden in gebieden die de reputatie hebben moeilijk te zijn. De opbrengsthuizen kennen een verhoogde belangstelling. Aan de Kolonel Van Gelestraat werden verscheidene transacties in die sector opgetekend. Zo heeft Trévi bijvoorbeeld een verrichting gedaan betreffende een huis met te renoveren benedenverdieping en drie verdiepingen, die uitgemond is op een bedrag van 220.000 euro. De investering werd gedaan met als doel het gebouw te verdelen in appartementen die tegen ongeveer 550 euro per maand verhuurd zullen worden.
In de kwaliteitswijken gaan de betere nieuwe appartementen van de hand voor bedragen tussen 2000 en 2250 euro per vierkante meter. Dat is net iets minder dan in Woluwe. Etterbeek beschikt, ondanks zijn uitstekende omgeving, weliswaar over geen enkele wijk die vergeleken kan worden met die van de buurgemeente, waar waarden in de buurt van 2500 euro per vierkante meter opgetekend worden.
“In de zogenaamd moeilijkere zones liggen de prijzen voor nieuwe appartementen tussen 1650 en 1700 euro per vierkante meter. Dat is een bedrag dat hoger ligt dan in sommige aangrenzende gemeenten zoals Evere,” zegt Eric Verlinden, gedelegeerd bestuurder van Trévi.
Niet alleen Europese inwijking
In de Sint-Michielswijk tot aan Montgomery en de omgeving van het Jubelpark liggen een paar van de fraaiste woonassen, zoals de Commandant Lothairlaan, de Edmond Mesenslaan, de Legerlaan en de Pater De Dekenstraat. Een middelgrote woning (met een gevel van 6 m en in goede staat) haalt daar 500.000 tot 600.000 euro. “Voor een eengezinswoning van 350 m2 met garage moet gerekend worden op 650.000 tot 800.000 euro. Een pand van 220 m2 wordt er verkocht tussen 350.000 en 500.000 euro. Over het algemeen wordt het moeilijk nog een kleine eengezinswoning te vinden voor minder dan 250.000 euro,” benadrukt Jean-François Denis, gedelegeerd bestuurder van Monopolis.
Voor een herenhuis met een zekere kwaliteit stijgen de prijzen naar 750.000 tot 800.000 euro. Soms wordt zelfs meer dan een miljoen gehaald, maar dan hebben we het over een huis met een vijftiental kamers (benedenverdieping en twee of drie verdiepingen).
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, trekt Etterbeek niet alleen inwijkelingen uit EU-kringen aan. In de Jubelgaarde bijvoorbeeld, een promotie van Skyline Projects in het Bosmanpark, heeft zich een erg uiteenlopend publiek gevestigd. “De 82 standingvolle appartementen (met een afwerking en een omgeving die getuigen van grote kwaliteit) liggen verdeeld over twee gebouwen. Ze zijn al voor driekwart vastgelegd, ook al beginnen de bouwwerken pas in oktober 2004. Het project zal in 2006 opgeleverd worden. De transacties worden voor de helft gesloten door beleggers en voor de rest door eigenaars-bewoners,” zegt Pieter Hansen, gedelegeerd bestuurder van Skyline Projects. De appartementen met één slaapkamer (65 m2) beginnen bij 145.000 euro, terwijl voor een flat met twee slaapkamers gerekend moet worden met een minimum van 270.000 euro.
Véronique Pirson
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier