In één jaar 7,2 miljard euro kwijt
De 100 rijkste zakenfamilies van ons land verarmen. De financiële crisis en de verkoop van aandelen veroorzaakten een verlies van 7,2 miljard euro. Maar de rijken blijven rijk en nieuwkomers in de lijst van 100 rijkste zakenfamilies zijn schaars. Slechts dertien families veroverden een plaatsje in de top 100 die Trends elk jaar presenteert.
De 87 families die zowel dit als vorig jaar in de lijst van rijke families floreren, hebben anno 2008 een gemeenschappelijk zakenkapitaal van 59,77 miljard euro. Dat is 7,2 miljard of 10,7 procent minder dan vorig jaar. De 13 nieuwkomers, waaronder de families Huts, Deprez en Vanden Avenne, zijn goed voor een gemeenschappelijk zakelijk familiefortuin van 2,99 miljard euro. De 100 rijkste zakenfamilies klokken dus anno 2008 af op een vermogen van 62,774 miljard euro. Het gaat niet om cashgeld. De vermogens in de tabel op bladzijde 34-35 vertegenwoordigen de waarde van het zakelijke familiepatrimonium uitgedrukt in aandelen (zie kader: De methodiek).
Winnaars en verliezers
Van de 100 families zagen er 45 in de voorbije twaalf maanden kapitaal verloren gaan, in totaal 10,2 miljard euro (-22 procent). Ze houden nog altijd wel 35,897 miljard euro over. Bijna de helft van het verlies is voor rekening van de families achter InBev. De beurskoers van de Belgisch-Braziliaanse wereldbrouwer daalde 25 procent, en bovendien verkochten enkele familieleden grotere pakketten aandelen.
39 families wonnen tezamen 3 miljard euro (+15 procent) en klokken zo af op een vermogen van 23,5 miljard euro.
Ondanks de toch wel forse afwaardering van het patrimonium, blijven de familiale InBev-aandeelhouders de rijkste zakenfamilies van het land. Zij worden gevolgd door de familie Frère. Daarvan hadden we vorig jaar het patrimonium onderschat door een gebrek aan informatie.
De crisis op de beurs is natuurlijk de grote boeman waar ook andere families niet aan ontsnappen. (zie tabellen: De sterkste dalers en De sterkste stijgers). De familie Dieteren zag bijvoorbeeld in een jaar haar beurskoers halveren. Ook de families die in UCB hebben geïnvesteerd, kregen rake klappen op de beurs. Een uitzondering is Colruyt, dat zijn beurskoers met 8 procent zag stijgen.
Grote namen bij nieuwkomers
Dertien families grepen de kans om toe te treden tot de 100 rijkste zakenfamilies. De nieuwkomers zijn samen goed voor een zakelijk vermogen van bijna 3 miljard euro.
De hoogste nieuwkomer is de familie Huts, met als pater familias de flamboyante Antwerpse ondernemer Fernand Huts. Zijn logistieke onderneming Katoen Natie blijft jaar na jaar groeien, onder meer door gerichte overnames. Huts is niet eensklaps zo rijk geworden dat hij nu op de dertiende plaats binnenkomt, maar voor het eerst zijn we erin geslaagd zijn ingewikkelde patrimonium in kaart te brengen.
Haaks op de flamboyante stijl van Fenand Huts, staat de handel en wandel van de discrete ondernemer Hein Deprez. De familie Deprez komt binnen op nummer 48. Trekker van de familiale groep is de onderneming Univeg, die dit jaar uitgroeide tot een wereldspeler in groenten en fruit. Univeg benadert een omzet van3 miljard euro en biedt ongeveer 9500 mensen werk in 23 landen.
Samen met zijn zus Veerle is Hein Deprez ook betrokken bij het beursgenoteerde diepvriesgroentebedrijf Pinguin, waar ze de familie Vanden Broeke tegenkomen. Die bouwde eerst Lutosa uit tot dé aardappelspecialist in ons land. Het bedrijf heeft vestigingen in Leuze en Sint-Eloois-Vijve, met in totaal 588 werknemers. In 2007 verkochten de broers Guy en Luc Vanden Broeke hun bedrijf aan Pinguin voor 175 miljoen euro. De verkoop was bedoeld om de continuïteit van het bedrijf te verzekeren. Lutosa, bekend van de slagzin ‘schatjes van patatjes’, is de oude Latijnse benaming van de gemeente Leuze. De broers Vanden Broeke hebben sinds de verkoop een belang van 10,98 procent in Pinguin.
Een andere ondernemer die zijn activiteiten verkocht, is Jos Sluys. Hij was tot vorig jaar CEO van het hr-softwarebedrijf Arinso. De ondernemer verkocht zijn aandelen en richtte de investeringsmaatschappij Saffelberg Investments op. Het aandeel van de familie Sluys daarin is goed voor de 46ste plaats in de ranglijst. Saffelberg Investments investeerde onder meer in het IT-bedrijf Porthus, waar het een van de grootaandeelhouders werd.
Op plaats 78 duikt de Limburgse familie Vaessen op. Na tien jaar kocht Jos Vaessen zijn onderneming Vasco, ondertussen omgedoopt tot The Heating Company (THC), terug van het Amerikaanse Masco. Zoals de naam aangeeft, maakt de onderneming verwarmingselementen. Jos Vaessen zit ook in E-Max (aluminiumprofielen), Kreon (verlichting), Vektron (plafondsystemen), Limeparts (plaatbewerking) en is bekend als uithangbord van de voetbalclub Racing Genk. Zijn groep boekt meer dan 400 miljoen euro omzet. Eveneens in sportieve sferen bevindt zich de familie Lathouwers die haar geld in A.S. Adventure heeft zitten. De outdoorwinkelketen werd in maart verkocht aan de Britse durfkapitaalgroep Lion Capital, maar bezieler Emiel Lathouwers investeerde een deel ervan weer in de onderneming. De 63-jarige CEO zei hierover in een interview: “Ik sta er uiteraard garant voor dat er aan het A.S. Adventure-concept niet geraakt wordt. Anders had ik het nooit gedaan. Ik vrees wel dat als ik definitief stop, ik het erg zal missen. Maar ja, ik ben 63. Ik voel mij nog zeer fit en ben erg actief, maar ik ben niet van plan te werken tot ik niet meer kan.”
Een andere kranige jongen is Dirk Theyskens, die aan het hoofd staat van het familiebedrijf Arcomet dat vanuit Limburg kranen verhuurt. De familie Theyskens wandelt de top binnen op plaats 55.
Door An Goovaerts en Tony Coenjaerts
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier