In een hogere versnelling
De milieuvriendelijke fiets moet het slabakkend toerisme in Oostenrijk weer opkrikken.
“De mensen hier zijn zoals de schapen. Ze zijn met heel weinig gras tevreden.” De waard van restaurant Bräurup in Mittersill antwoordt vrij poëtisch op de vraag waarom de hotels in zijn dorp niet failliet gaan. Het dorpje in de provincie Salzburg telt 6000 inwoners en 3000 hotelbedden. Maar de gemiddelde bezettingsgraad bedraagt slechts 30 %. “Faillissementen hebben we bijna nooit. De hotels zijn stuk voor stuk kleine familiebedrijfjes met maximaal vijftien werknemers. Meestal allemaal familieleden.”
Al heeft Mittersill ooit betere tijden gekend. Maar dat geldt voor zowat heel Oostenrijk, waar het toerisme de belangrijkste economische activiteit sinds begin jaren ’90 achteruitgaat. De tijd dat natuurpracht alleen haar werk deed, is voorbij. De kritische toerist wil extra’s. Oostenrijk kampt met drie zwakten : te duur al wordt dat door de toerismebureaus ten stelligste ontkend, slecht eten en weinig service. Norse kelners en serveersters (” I’ hoab nur zwei Händ’“) zetten die laatste vaststelling maar al te vaak kracht bij.
Het land probeert sinds begin jaren ’90 zijn aanbod te diversifiëren. Met fietsroutes onder meer, die een spectaculaire groei kennen. Mittersill is één van de dorpjes langs de fietsroute van de Hohe Tauern, na de Donauradweg de populairste in Oostenrijk. Een 325 kilometer lange fietsroute door de provincie Salzburg, van Krimml bij de Italiaanse grens, tot in het Duitse Passau. Ze voert door één van de mooiste streken in de Alpen, en gaat steeds bergaf. Wie echter eens flink wil doorbijten, kan altijd de prachtige Großglocknerstraße nemen, naar de hoogste berg van het land. Dat betekent 23 kilometer klimmen, zonder onderbreking, naar een hoogte van 2400 meter. Alleen voor geoefende fietsers, want je gaat fysiek tot de grens.
De Tauernradweg werd officieel geopend in 1991. De voorbije vijf jaar fietsten 120.000 wielertoeristen het traject, het leverde de dorpjes bijna 50.000 overnachtingen op. Eén derde van de 2000 bedden in Krimml wordt ‘s zomers door wielertoeristen gevuld. Vier vijfde van die fietsers rijdt individueel. Het aantal fietsvriendelijke bedrijfjes langs de route vertienvoudigde naar 250 in vier jaar. De wielertoeristen zijn niet van de armsten : het gemiddeld inkomen per maand bedraagt 100.000 frank. Belangrijk is bovendien dat 93 % van die wielertoeristen de Tauernradweg nog eens overdoen. Dat blijkt uit een enquête van Salzburger Land, het officiële toerismebureau.
WOLFGANG RIEPL
Eurobike is één van de fietsverhuurbedrijven die een volledig pakket voor de Tauernradweg aanbieden. Een trip van zeven dagen met halfpension, fiets en vervoer van de bagage kan vanaf 16.000 frank.Eurobike, Mühlstraße 20, 5162 Obertrum. Tel. 0043-43-6219-74-44 of fax 0043-6219-74-44-22.
De Tauernradweg Hier, bij de waterval van Krimml, moet het Oostenrijks toerisme weer opleven.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier