In de startblokken

De Beleggerscompetitie staat weer voor de deur. De deelnemers maken kans op een Mazda.

Op maandag 16 februari 2015 begint de Beleggerscompetitie, het jaarlijkse initiatief van Trends en Keytrade Bank. Momenteel loopt er een proefweek, waarin de spelers het systeem kunnen uittesten. Op vrijdag 13 februari worden de portefeuilles op nul gezet. Net zoals de vorige jaren is er een algemene competitie en een wedstrijd voor studenten. De algemene winnaar krijgt een Mazda 6, de beste van de studentencompetitie een New Mazda 2.

De Beleggerscompetitie staat open voor natuurlijke personen die op de laatste dag van de competitie, op vrijdag 8 mei, minimaal de leeftijd van achttien jaar hebben bereikt en die gedomicilieerd zijn in België. Studenten moeten een inschrijvingsbewijs aan een universiteit of een hogeschool kunnen voorleggen en ze mogen niet ouder zijn dan 25 jaar. U kunt zich inschrijven op de website beleggerscompetitie.knack.be. De deelname is gratis, maar u kunt zich slechts één keer geldig inschrijven.

Virtueel kapitaal

Als u deelneemt, beschikt u over een fictief kapitaal van 100.000 euro dat u kunt beleggen in een selectie liquide aandelen die noteren op de Euronext-beurzen van Brussel, Amsterdam en Parijs, en in tien aandelen die behoren tot de Duitse DAX-index. Daarnaast kunt u inzetten op een aantal trackers en ETF’s met een notering op Euronext. In een aandeel of een tracker kunt u maximaal 10 procent van de waarde van uw portefeuille investeren. Bovendien kunt u tot 5 procent van de waarde beleggen in een of meer turbo’s. Er is een ruime keuze: turbo’s long en short op de AEX-index, de DAX- en de Bel-20-index, goud, olie en de dollar-eurokoers.

Elke weekdag wordt een meerkeuzevraag gesteld. Als u die juist beantwoordt, krijgt u onmiddellijk 250 euro virtuele cash. Daarnaast kunt u tijdens de eerste zes weken onbeperkt vrienden uitnodigen. Als die zich inschrijven, krijgt u 500 euro extra cash, tot een maximum van 2500 euro. Als u de Beleggerscompetitie aanbeveelt via Facebook, levert dat nog eens 500 euro aan virtueel kapitaal op. Gedurende twaalf weken loopt er een weekcompetitie, waarbij u telkens een prijs kunt winnen.

Tien transacties

Op elke transactie wordt een commissie van 7,50 euro aangerekend, plus de beursbelasting van 0,27 procent. Elke dag kunt u tot tien transacties uitvoeren. Er zijn orders met een looptijd van één dag of twintig dagen. U kunt zowel gelimiteerde orders als bestensorders plaatsen, die worden uitgevoerd tegen de eerstvolgende koers. Houd er rekening mee dat de koersen met minstens vijftien minuten zijn vertraagd, wat maakt dat de koers waartegen uw order wordt uitgevoerd, kan verschillen van de koers die u zag toen u die plaatste.

Orders worden slechts uitgevoerd als op de beurs evenveel of meer stukken worden verhandeld. Turbo-orders worden uitgevoerd tegen de slotkoers, ook als er geen of weinig verhandelingen hebben plaatsgevonden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content