In de schaduw van de kampioen

THOMAS PIETERS "Tijdens de wedstrijd sluit Pieters zich af van de wereld." © BI

De zinderende prestatie van Thomas Pieters in het PGA Championship ligt nog vers in het geheugen. Nadat hij voor de overwinning had gestreden, werd onze landgenoot zesde in het laatste grandslamtoernooi van het seizoen. Daarmee veert de Antwerpenaar op na een seizoen waarin hij de verwachtingen niet altijd kon inlossen. “Zijn baltoets is al maanden heel goed”, zegt Jérôme Theunis, de coach van Pieters. “Maar in golfen moet je vooral veel geduld hebben. Vorig jaar stuurden we hier en daar bij, onder meer in de manier waarop Thomas zijn club vasthoudt om te putten. Er was wat tijd nodig om daar het resultaat van te zien. Op de Schotse en de Britse Open speelde hij al goed, maar tijdens het PGA zag je dat Thomas nog een niveau hoger ging spelen. Hij had het toernooi echt kunnen winnen.”

Dat de Antwerpenaar uiteindelijk niet voor de overwinning kon gaan, kwam door die dubbele bogey op de zeventiende hole. “Maar dat is golf”, zegt Theunis, die erbij was op de Bellerive CC. “Thomas had drie birdies op rij geslagen, zijn zelfvertrouwen was groot. Zijn drive ging lichtjes naar rechts, net op het moment dat het er in de top van het klassement om ging spannen. De toeschouwers stonden massaal achter Tiger Woods, die ook voor de overwinning speelde. Langs alles kanten van het parcours was er gejoel en geschreeuw, een sfeertje dat ik sinds de Ryder Cup op Medinah in 2012 niet meer had meegemaakt. Thomas ging ervoor, hij is iemand die altijd wil winnen. Hij nam dus enig risico op hole zeventien, waar hij zijn kans zag om voor een birdie te gaan.”

Thomas Pieters krijgt soms het verwijt dat hij te gesloten is, misschien zelfs wat arrogant. Jérôme Theunis: “Tijdens de wedstrijd sluit hij zich af van de wereld. Zijn manier om zich te concentreren. Hij is perfectionistisch en legt de lat altijd behoorlijk hoog. En ja, na een gemiste slag kan hij humeurig reageren. Maar Thomas is een heel sympathieke kerel met een groot gevoel voor humor, iemand die er ook altijd is voor de anderen. Het is een plezier met hem samen te werken.”

Na zijn uitstekende prestatie in het PGA Championship mag Pieters weer hopen op een selectie voor de Ryder Cup. Sterk spelen in de volgende twee toernooien, in Tsjechië en Denemarken, zou hem in de running zetten voor een wildcard in de Europese ploeg van kapitein Thomas Bjorn. Maar de concurrentie is groot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content