“In België gaat veel aandacht naar de details”
Jean-Pol Poncelet heeft de Belgische politiek zeven jaar geleden verlaten. Het is ook niet meer iets dat meespeelde bij zijn overstap naar Areva. “Al heeft het wel voordelen als je in een door de overheid gecontroleerd bedrijf werkt. Maar voor de duidelijkheid: wat ik zeg over mijn verleden, is ten persoonlijken titel. Soms zeggen vrienden dat ik wel blij zal zijn dat ik uit de politiek ben gestapt, maar ik heb dat nooit beschouwd als un hasard. Integendeel, ik ben zeer fier op wat ik heb bereikt. Politieke ervaring, zeker in zo’n complex land als België, is een school voor het leven.”
Poncelet was lid van de PSC, nu de cdH van Joëlle Milquet. “Intellectueel en politiek ben ik nog altijd een christendemocraat. Maar ik heb moeite om me te vinden in de manier waarop de christendemocratie zich ontwikkelde. Ik heb de indruk dat in België veel aandacht gaat naar de details en het grote plaatje wordt vergeten. Kijk naar de manier waarop we ons nucleaire patrimonium hebben verkwanseld. Toen de Amerikanen hun kernwapens ontmantelden, hebben ze eerst aan België gevraagd of het een proefcentrale kon leveren om van plutonium MOX te maken. Minister van Energie Olivier Deleuze (Ecolo) heeft dat geweigerd en dus heeft Areva het gedaan. Het resultaat? Belgonucléaire is al twee jaar dicht. De kernuitstap was de prijs die paars wilde betalen om de groenen erbij te krijgen en de christendemocraten uit de regering te houden. De christendemocraten hebben toen tegen gestemd. Denkt u dat ook maar één van hen intussen de moed had om daarvoor een wetsvoorstel in te dienen?”
“Louis Michel overweegt een terugkeer naar de Belgische politiek. Ik niet. Al heb ik geleerd dat je in de politiek nooit nooit mag zeggen. Wat Michel doet – zich als Europees Commissaris bemoeien met de Belgische politiek – daar heb ik het moeilijk mee. Het is aan de nieuwe generatie.”
En het Vlaams-Franstalige gebekvecht? “Ik vind mezelf heel tolerant van nature. Dus vind ik het normaal dat je tweetalig probeert te zijn. Ik kijk trouwens graag naar de VRT, Canvas, maar ook FC De Kampioenen en De Laatste Show. Een mooi voorbeeld van een overheidszender die toch een cultureel imago hoog weet te houden. Maar wellicht is dat het grootste probleem. Welke Vlaming kijkt nog naar de RTBF, welke Waal luistert naar een Nederlandstalige radio? We kennen elkaar niet meer. Ik ben zeker niet tegen eisen om meer verantwoordelijkheid voor de regio’s, maar het moet redelijk blijven. Als België niet meer bestaat, dan zal Brussel niet lang de Europese hoofdstad blijven. “
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier